Правим вино с плесен

Забраняват на избите да добавят вода и захар в гроздовите напитки

Правим вино с плесен | StandartNews.com

София. Българските изби ще могат да произвеждат вино с плесен и да го продават под името "благородно сладко вино". За да получат това право обаче, трябва да имат предварителна регистрация в Изпълнителната агенция по лозата и виното и да спазват специфични условия при производството. Това е записано в проектоправилника за прилагане на Закона за виното и спиртните напитки. Според документа благородното сладко вино трябва да е с алкохолно съдържание поне 12%. Най-малко 85 на сто от гроздето, от което е произведено, трябва да е добре узряло, завехнало или нападнато от благородната плесен Botrytis Cinerea. Естественото захарно съдържание на гроздовата мъст пък трябва да е минимум 212 грама на литър.

Всяко качествено вино ще трябва да разполага и със специален 18-цифрен номер, който гарантира произхода му. Първите 11 цифри ще са код, по който може да се проследи откъде е гроздето, използвано при производство. От дванадесета до петнадесета цифра ще показват годината на реколтата, а от шестнадесета до осемнадесета ще бъде поредният номер на вписване в районната лозаро-винарска камара.

За да може една напитка да се нарече вино, тя не трябва да съдържа добавена вода и захар, предвижда още проектоправилникът. Забранена е повторната ферментация на джибрите. Въвежда се и лимит на количеството серен диоксид. В червеното вино той не трябва да надвишава 150, а при бялото и розето- 200 мг на литър. Всички производители на грозде пък ще бъдат вписани в регистър. В него ще са описани сортовете лозя, местоположението и годината на засаждането им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай