Пращат мениджъри за зелен хайвер в Германия

Наши се хванали на офертите по мейла, ставали месари вместо шефове

Пращат мениджъри за зелен хайвер в Германия | StandartNews.com

Фирма, която изпращала българи като бели роби в Германия, е разкрита при проверка на инспектори по труда, данъчни и полицаи. Кандидатите получавали по мейл оферти за мениджъри, но накрая работели като месари. Освен това получавали двойно по-малко пари от поляците например.

Проверката на фирмата посредник е направена след сигнал за трафик на хора с цел трудова експлоатация. Българската фирма работела за полски работодатели.
Нашите работници се извозвали до Полша, където подписвали договори на полски език с полския работодател, без да разбират клаузите в тях и да са запознати предварително с условията на работа. След това се "командировали" в Германия.

Потърпевши се оплакали, че са принудени да работят при изключително тежки условия, драстично различни от предварително уговорените. Задължени са да изпълняват нечовешки норми при удължен работен ден срещу заплащане в пъти по-ниско от обещаното. Нашенската фирма е регистрирана в Агенцията по заетостта като посредник, но няма регистриран договор с чуждестранен работодател. Това е задължително условие за осигуряване на заетост зад граница. От кандидатите за работа е искана определена сума за обработка на документи и декларация, че няма да претендират за възстановяването й, ако се откажат от осигурената им работа. Това е сериозен сигнал, че най-вероятно става въпрос за измама, казаха експертите. Между фирмата и одобрените кандидати нямало сключени договори за посреднически услуги, които също са задължителни. Вместо това хората попълват лични въпросници, чрез които са събирани всичките им лични данни.

Ако получите атрактивна обява за работа, търсете контакт директно с цитираната фирма, за да се установи дали наистина оттам набират нови служители, съветват специалистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай