Потреблението и инвестициите движеха икономиката през 2018 г.

Износът намаля и задържа растежа, пише в месечния анализ на "Райфайзенбанк"

Потреблението и инвестициите движеха икономиката през 2018 г. | StandartNews.com

Нарастването на Брутния вътрешен продукт с 3,1% на годищна база, както сочат данните на Националния статистически институт, бе под очакваното, поради слабо трето и четвърто тримесечие на годината. Това се посочва в редовния месечен икономически обзор на Райфайзенбанк (България) ЕАД, в който се коментират данните,  налични към март, с фокус върху БВП.

„От страна на търсенето, за положителната динамика на икономиката през 2018 г. повлия главно вътрешното търсене, което бе движено както от потреблението с ръст от 6.0%, така и от инвестициите, които се увеличиха с 6.5%. При външното търсене, износът през 2018 г. спадна с 0.8% на годишна база при ръст от 5.8% за 2017 г. От друга страна, увеличението на вноса също се забави до 3.7% (7.5% за 2017 г.), вследствие на което нетният експорт се сви, преминавайки в отрицателната област, като вече не допринасяше за ускоряване, а за задържане ръста на БВП“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

От страна на предлагането, положителен принос за ръста на БВП имаха не само услугите, които се увеличиха с 3.9% на годишна база, но и индустрията, включително строителството, която също нарасна, макар и относително слабо - с 1.9% през годината. На този фон селското стопанство увеличи продукцията си значително със 7.8%.

В БВП  през 2018 г.  услугите заемаха относителен дял от 68.4% (+1.5 пр.п. спрямо 2017 г.), индустрията 27.4% (-1.0 пр.п.), а селското стопанство 4.2% (-0.5 пр.п.).“, допълни Калчев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай