Потребителите на газ ликуват, какво се променя за тях

Вчера КЕВР утвърди цена на природния газ за март в размер на 106,74 лв./MWh

Потребителите на газ ликуват, какво се променя за тях | StandartNews.com

Вчера КЕВР утвърди цена на природния газ за март в размер на 106,74 лв./MWh, на която „Булгаргаз“ ще продава на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Цената е с над 14% по-ниска от цената за февруари, която беше в размер на 124,34 лв./MWh.

Според енергийния експерт Антон Иванов потребителите на природен газ ще го усетят веднага. "Вие вече ще ползвате по-евтин природен газ и сметката ви ще бъде отчетена на по-ниски тарифи. Нагнетеният природен газ в ПГХ "Чирен" беше на висока цена през август. Сега той е значително по-скъп от този на пазар. Цената беше около 250 лева на мегаватчаса, двойна спрямо сегашното ниво. Този газ постепенно трябва да влезе в системата. В "Чирен" се съхранява газ и от много частни дружества. Одобрената нова цена отразява и скъпия нагнетен газ", обясни той.

По думите му геополитическата обстановка налага да се обърнем към ядрената енергия. "Тя се определя като собствен източник на енергия и в кризи е много по-надеждна от природния газ", отбеляза Иванов.

От своя страна енергийният експерт от "Център за изследване на демокрацията" Констанца Рангелова споделя, че вече месеци наред има тенденция за поевтиняване на природния газ. "Все още не можем да кажем, че положението се нормализира. Ограничена е възможността за поевтиняване на синьото гориво. Ще се види дали ще се получи увеличение в следващите месеци, заради ниското потребление в Азия и това, че търсенето може да се покачи", предупреди тя.

Според нея се наблюдава възраждане на ядрената енергия. "Говорим за нея сякаш е изключително евтина и може да реши всичките ни проблеми, но да не забравяме, че една ядрена централа струва над 10 млрд. евро. Тя трябва да продава евтино електроенергията си, но се нуждае и от висока цена, за да покрива разходите си. Трябва да се направи и обстоен анализ как да се постигне по-добра енергийна сигурност на национално ниво", призова експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай