Неделя,

Постковид ефект: Увеличават се продажбите на коли

От: Стандарт -
Постковид ефект: Увеличават се продажбите на коли
A
A
A

Все повече хора у нас си купуват нови автомобили. По данни на Асоциацията на производители на автомобили в Европа през април продажбите бележат 191 % ръст спрямо същия период на миналата година. Голяма част от новите возила са закупени на лизинг, съобщи БНТ.

Отпускането на COVID мерките и възстановяването на работния процес на фирмите през последните месеци са причините за повишеното търсене на нови автомобили. Това смята Васил Новоселски, който е представител на марка автомобили в Благоевград. По думите му най-купувани в момента са колите от среден клас, поддръжката на които не излиза скъпо.

"Сравнително по-малките автомобилчета. Автомобилите с нисък бюджет, най-вече. Няколко марки предлагат доста ниски бюджети по отношение на автомобилите, които са полезни както за фирмите, така и за физически лица и бих могъл да кажа бедният пазар в България, ниският бюджет определя и търсенето", каза Васил Новоселски.

Според Новоселски все повече хора вече могат да си позволят нови автомобили и заради изгодните лизингови условия на финансовите институции.

"Изключително ниските лихви, които се налагат при лизинговане, изключително добрите условия, дългият период на изплащане. Лихвите варират между 2 % и 2,5 %, което е изключително за един нов автомобил. Получава се за 5 години около 1000 лв., които надскачаме стойността на автомобила или невъзвръщаемите разходи", каза Васил Новоселски.

Данните сочат, че сключените през първото тримесечие на 2021 г. нови договори за финансов лизинг у нас са за малко над 485 млн. лв., което е с 8% повече от същия период на миналата година.

Повишение в търсенето през последните месеци отчитат и собствениците на автокъщи за употребявани автомобили край Дупница. Сред водещите фактори при избора на кола втора употреба е годината на производство.

"Определено се търсят по-новите модели вече. Гледат хората изисквания да има 4 врати, да са по-малолитражни. Започнаха вече да гледат и с тия евроемисии. Но втора употреба коли понякога има по-хубави и от новите", казва собственикът на автокъща Георги Грозданов.

При търсенето на автомобили втора ръка основният критерий е цената – най-купувани са колите до 10 000 лв.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички