Популизмът с горивата приключва по изборите

Популизмът с горивата приключва по изборите | StandartNews.com

Хиляди лева месечно губят бензиностанции, но собствениците им печелят от евтина реклама

Във връзка с внезапните проверки, които осъществяват в последните седмици служители на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в офиси на големи производители и търговци на горива, като "ЛУКОЙЛ България", "Ромпетрол България" и др., се обърнахме към експерти в сферата на търговията с петролни продукти, за да направят анализ на пазара през последните месеци. Представяме на читателите анализа, преразказан от журналист във в. "Стандарт".

Популизмът с евтините горива ще приключи по изборите. Това е изводът, който се налага след обстоен анализ на пазара на течни горива у нас.

Факт 1. Лъжата по бензиностанциите.

Почти на входа на София откъм Долни Богров има бензиностанция с евтини горива. Автогазът е 0.69 лв. вместо 0.88, както на повечето вериги. Спирам да заредя, като по навик предварително правя сметка. Изминал съм 210 км, а бутилката събира 31.2 л, заредена 80%. Значи трябва да допълня около 18 л, пресмятам аз и вадя 15 лева. Зареждането започва, минава 20 л и продължава. Когато вече минава 25 л, се притеснявам бутилката да не гръмне, а синът ми е на задната седалка. Обяснявам на служителя, той се усмихва и казва: "Не бой се!" Поплавъкът на бутилката изключва чак след като "влизат" 34.5 литра!!! Подчертавам - при максимален обем на бутилката 31.2 л и при налични в нея поне 10-12 литра! Изводът? Вместо да спестя 3.40 лв., аз похарчих 11 лв. повече, отколкото ако бях заредил на обект на "Петрол", ОМВ или "Шел", да речем.
Оставям въпроса, че никой не ми издаде касова бележка, че на колонката нямаше кофа с течност за почистване на стъклото. Никой не ми издаде касови бележки и на двете бензиностанции на магистрала "Хемус" над Ботевград в посока Варна, където автогазът струваше 66-68 ст. А касовите апарати по бензиностанциите отдавна трябваше да са свързани с НАП, нали така?!

Факт 2: Няма "евтини" и "скъпи" горива, цените им на едро са приблизително еднакви.

За пореден път през последните 9 години се убеждавам, че приказките за монопола на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" са силно преувеличени. Защо? Първо, пълни глупости е да се говори за монопол в ЕС при свободното движение на стоки. Второ, в региона има поне 8 други рафинерии, които имат свободен достъп до нашия пазар и ако решат, могат да го залеят с горива на конкурентни цени. Могат, но не го правят. Защо? Защото целта на всяка рафинерия е да продаде колкото може по-голяма част от горивата си на местния пазар и дори - през собствената си верига бензиностанции, за да печели от маржа на всички нива на търговията. Останалите горива тя продава чрез другите вериги и търговци на едро отново първо на местния пазар и едва тогава, ако има нереализирани количества, прави износ - първо в съседни страни, и едва тогава - с танкери до по-отдалечени пазари. Причината - износът почти винаги се осъществява на нула или на минимална загуба. Защо? Заради транспортните разходи и заради необходимостта да се свалят цените под тези на местния пазар, за да се реализират на него. Разбира се, това сваляне на цената под тази на местния пазар става с около 5-10 долара на тон, което се отразява на крайната цена от порядъка на 1 ст./литър - пренебрежимо малко, за да го усети клиентът. По-големи отстъпки са невъзможни - кой е луд да продава по-евтино и да губи, при положение, че може да реализира печалба, нали?

Така че никой не възпрепятства вноса на горива у нас. Напротив - вносът е напълно свободен. Акцизни складове у нас има бол, така че горивата от внос има къде да постъпят, за да се гарантира, че акцизът ще бъде платен. А сега България е залята от огромни количества горива от гръцки рафинерии. Защо тогава цените не падат? Защото логично гърците не искат да губят.

Факт 3. Разходите на бензиностанциите са приблизително еднакви.

Инвестицията за изграждане на една съвременна, модерна бензиностанция с 4-6 колонки е около 1-1.2 млн. евро без цената на земята, която на различните места е различна. Заедно с нея цената на бензиностанция в областен град достига 1.6-1.8 млн. евро. Месечните разходите на една бензиностанция - за връщане на вложенията (или плащане на наема), за заплати, ток и пр., е около 20 хил. лева. Ако бензиностанцията предлага горивата с 2 ст. марж, то би следвало да продава 1 млн. л месечно, за да излезе на нула, имайки предвид големия брой бензиностанции и големината на пазара, то средното продажно количество на бензиностанциите у нас е около 800 хил. л на година. За сравнение - в Германия, с която някои се опитват да сравняват маржа, е 4-5 млн. литра годишно. Разходите на една бензиностанция у нас и в Германия обаче са приблизително еднакви - цената на тока е близка, заплатите у нас са по-ниски, но пък на един обект работят 4-5 пъти повече хора, тъй като зареждането тук се прави от служител, а не от клиента, и пр. В крайна сметка германската бензиностанция може да си позволи по-малък марж, тъй като избива разходите си от големите продажни количества, докато малкият пазар у нас не позволява това.

За да работят и да се развиват при тези ниски продажни количества, веригите у нас трябва да продават горивата с марж между 16 и 20 ст. Съществува масова заблуда за значението на понятието "марж". Важно е да се отбележи, че "марж" не означава "печалба", а разлика между продажна и покупна цена. В този марж са включени оперативните разходи на бензиностанциите - режийни, поддръжка, заплати на персонал и други, както и покриване на вече направените вложения, плюс минимална печалба. Причината е - всички големи вериги са поели сериозен ангажимент към акционерите си, че инвестициите ще бъдат върнати максимум за 10 години. Кой нормален човек ще инвестира в каквото и да било, ако няма гаранция, че ще си върне инвестициите за 10 години и ще спечели поне нещо минимално? А именно, разлика между доставната и продажната цена от около 16-20 ст. (в зависимост от продадените количества и разходите на съответния обект) гарантира това. През последните няколко месеца обаче големите вериги продават с марж от 11-12 ст. на литър. При това положение вече някои от тях излязоха на нула и дори на загуба. Някои дори обявиха, че ако тази неблагоприятна ситуация продължи, ще затворят бензиностанциите си и ще се изтеглят от пазара. Най-логично би било те да продадат бензиностанциите си, но при тази огромна наситеност на пазара с обекти никой не би извадил стотици милиони, за да купи цяла верига. Освен, може би, руската компания "Газпром", която има и пари, и желание за навлизане на балканския пазар.

Факт 4: "Явлението Марешки".

Така логично стигаме до "Явлението Марешки", което превзе публичното пространство от късната есен на миналата година. Бензиностанцията VM Petroleum на варненския бизнесмен продава по около 700-800 хил. л горива месечно вече близо 4 месеца. За един голям град като Варна това е нормално. Подобни количества могат да се реализират още само на бензиностанции в други големи градове - като София и Пловдив. Веселин Марешки твърди, че купува горивата от дистрибутори на "Лукойл" и от вносители като "Сакса" и ги продава с марж от 2-3 ст. При това положение той работи на загуба, която за 5-те месеца, в които работи във Варна, е около 20 хил. лева.

Краен извод:

Крайният извод е, че ние като потребители плащаме и ще платим докрай тази нестабилност на пазара на горива през последните месеци. Ние и сега реално плащаме "ниските" цени на горивата във Варна и региона, просто защото ако една верига намали цените на 2-3 от бензиностанциите си във Варна, ще коригира цените другаде, за да покрие разходите си.
Пак ние ще покрием загубите на големите вериги от ниския марж на горивата през последните месеци след излизането на Марешки от пазара.

Същото ще се случи и ако Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви след няколко месеца разследване, че има "доказателства" за наличие на картел на пазара на горива у нас. Разбира се, КЗК ще наложи солени глоби на основните вериги бензиностанции, които навярно ще бъдат платени, осчетоводени в разходите на веригите и в крайна сметка - ще бъдат платени пак от нас чрез цените на горивата.

Отделен е въпросът, че тези доказателства, които ще бъдат косвени, със сигурност ще паднат в съда, разбира се, след неколкогодишна съдебна сага.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай