По-малко тютюнджии в Пиринския край

По-малко тютюнджии в Пиринския край | StandartNews.com

Сериозен отлив на тютюнопроизводители в Пиринския край. В единния електронен регистър са се вписали само 2400 производители, а крайният срок за това изтече. Все повече хора се отказват да сеят лехи и да превиват гръб по тютюневите ниви. Причините са ниските изкупни цени и несигурността в бранша. В симитлийското село Долно Осеново с 20% е намалял броят на тютюнджиите, в някои селища в Неврокопско, където се отглежда най-много тютюн, отливът е още по-голям.

„Младите хора в работоспособна възраст избират да станат гурбетчии, тук остават само пенсионерите, които продължават да гледат тютюн. Хората се отчаяха, държавата изостави напълно този сектор и нещата очевидно няма да се променят", твърди земеделският производител от Хаджидимово - Иван Сабахлъков.

В момента има големи количества неизкупен тютюн. В хаджидимовското село Абланица 250 семейства все още си чакат парите за „зеленото злато", което са предали преди повече от 7 месеца, но не са получили нито стотинка. В гърменското село Рибново пък залежават над 2 тона тютюн, в сатовчанското село Вълкосел са неизкупени почти 50% от продукцията. Производителите са отчаяни и вече са загубили надежда, че ще си вземат парите. Основен длъжник е гръцка фирма, която даде последна отсрочка, че от 11 юли започва да изплаща парите на стопаните. „Ако фирмата не изпълни този ангажимент, ще реагираме много остро. Хората са на ръба на своето търпение. Готови са за масови протести.

Много живеят на вересия и със заеми заради некоректността на гръцката фирма", твърди Арбен Мименов, кмет на община Сатовча и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн. Тютюнджиите не вярват, че електронният регистър ще сложи ред в сектора и ще защити стопаните. По закон регистърът би трябвало да гарантира на хората, че произведените от тях количества ще бъдат изкупени от фирмите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай