Поляци ще строят яхти в Бургас

Поляци ще строят яхти в Бургас | StandartNews.com

Бургас. Известна полска компания иска да строи завод за производство на яхти в индустриалната зона на Бургас. В местния парламент вече е постъпило инвестиционно предложение, което ще бъде гласувано през юли. Инвеститорът е регистрирал и българска фирма с името "Грийнпойнт България".

Справка в Търговския регистър показва, че дружеството е собственост на Веселин Золумов и полския гражданин Андрей Левандовски, като то е регистрирано в Айтос. Полската компания е един от най-големите производители на яхти. Те планират да изградят в Бургас цехове върху терен от 10 декара. В морския град "Грийнпойнт България" ще произвежда два вида плавателни съдове - моторни лодки до 12 метра и ветроходи до 10 метра.

Ако общинарите парафират сделката, инвеститорът ще бъде задължен да започне градежа на завода до 8 месеца и до 3 години да пусне производството. Освен завод за яхти поляците имат намерение да строят в индустриалната зона на Бургас и завод за рециклиране на пластмаса. Само в първия завод ще бъдат разкрити над 40 работни места.

Произвежданите в Бургас яхти ще бъдат предназначени основно за износ за Русия и Европейския съюз. Към новия индустриален парк на Бургас, който стартира съвсем скоро, вече има доста голям интерес. До момента 6 компании са входирали в общината инвестиционни предложения за различни производства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай