Понеделник,

Полудяха по този наш град! Хотелите се пръскат

От: Редактор -
5608
Полудяха по този наш град! Хотелите се пръскат
A
A
A

Данните от НСИ за туризма и настаняването в Пловдив през юни потвърдиха прогнозата на "Марица", че тазгодишното лято ще бъде най-силното за бранша в града. През юни под тепетата са реализирани близо 116 хил. нощувки, което е увеличение с повече от една трета (или  34.2%) спрямо със същия месец на 2021 година. Подробните данни показват, че  над 92 хил. от тях са реализирани от български граждани, a близо 24 хил. - от чужденци.

Само за година са отворили врати близо 40 нови хотели и къщи за гости в региона, които са увеличили базата за настаняване под тепетата с над 12,5 на сто, или общо близо 1550 легла.

За сравнение - през юни 2019 година, когато беше и пикът на голяма част от събитията и програмата на ЕСК в Пловдив, общо са платени 113,4 хил., или с близо 2400 по-малко в сравнение с тази година. За този период от три години пък легловата база в региона също сериозно е скочила - от 10 300 легла в началото на лято 2019, до 12 300 легла към момента.

Абсолютен рекорд местният туризъм бележи и що се отнася до общи приходи на местата за настаняване в града. През юни само от нощувки в местната икономика са влезли малко над 6,9 млн. лева, от които 5,2 млн. идват от родните туристи. Изчисленията на "Марица" пък показват, че средно една нощувка в Пловдив излиза на посетителите по близо 60 лева. За справка - през миналият юни секторът е изкарал два пъти по-малко - едва 3,4 млн. лева. 

Чужденците пък са оставали в Пловдив средно по 2,5 вечери, показват данните на НСИ. Най-много чужденци, посетили област Пловдив, са граждани на Турция - 12.9%, Германия - 9.2%, Израел - 8.9%, Обединеното кралство и Румъния - по 5.8%, и САЩ - 4.8%. От данните става ясно, че липсващите руски и украински туристи не се отразяват на международния поток към Пловдив.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Хотели Град