Половината хотели по морето не работят

От първи юли има раздвижване, но хотелите имат ниска заетост от порядъка на 30-40%

Половината хотели по морето не работят | StandartNews.com

По родното Черноморие първите туристи, които пристигнаха, са от Полша, Чехия и Великобритания, но най-много са румънците. Това съобщи за Радио Варна проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

От първи юли има раздвижване, но е факт че само половината от хотелите по родните курорти са отворили и те имат ниска заетост от порядъка на 30-40%, каза още Маринов. По думите това е недостатъчно, за да генерират оперативна печалба.

Според него надежда за наваксване на загубите има, ако паднат ограниченията за още страни, като Украйна например. Той прогнозира, че така ще се постигне по-висока заетост в хотелите и това ще даде шанс в края на сезона те да не са на минус.

Стоян Маринов коментира и отлива на туристите заради ситуацията със заразените в България. По думите му страната ни е една от сигурните дестинации в сравнение с Португалия, Испания и Италия, но съобщаваните числа понякога действат стресиращо на тези, които са избрали да почиват у нас. Хотелиери казват, че има анулирани, но и се правят нови резервации, подчерта Маринов.

Той посочи, че процентът на заболеваемост не е висок и няма драстичен скок, а варира между 4-5 %.

При нас е както в останалите страни, колкото повече тестове правим, толкова повече се увеличава числото на заразените, каза още Маринов, като посочи, че когато се обявяват абсолютните числа, трябва да се споменават и относителните дялове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай