По-лесно ще слагаме солари на покрива. Какво промениха

Фотоволтаиците ще се монтират без инвестиционен проект

По-лесно ще слагаме солари на покрива. Какво промениха | StandartNews.com

* Фотоволтаиците ще се монтират без инвестиционен проект

* При еднофамилни и вилни сгради е нужно само да уведомим главния архитект на общината и Енергото

Хората ще могат по-лесно да си поставят фотоволтаици на покрива. След като бе подготвена програма за финансиране на домакинствата с 15 000 лева, за да използват ток от слънцето, в сряда парламентът промени и Закона за устройство на територията. Според измененията, гласувани на второ четене, вече няма да се изисква инвестиционен проект при монтаж на фотоволтаични системи с до 20 киловата мощност на покривите на сгради. Така соларните системи ще бъдат присъединявани по-бързо към електропреносните мрежи.

Депутатите приеха предложението на "Български възход" монтажът на покривни централи на еднофамилни и вилни сгради да става само чрез уведомителен режим към главния архитект на съответната община и към електроразпределителното дружество, след като инсталацията започне да функционира и е присъединена към електропреносната система.От БСП предложиха мощността на покривните централи да се вдигне на 29 киловата, но това бе отхвърлено с аргумента, че така има опасност от свръхпроизводство и връщане на ток към енергийната система, който домакинствата няма да успеят да използват. От "Продължаваме промяната" предложиха мощността на покривната централа да е 20 киловата или 3 пъти присъединената мощност, но не повече от 50 киловата на домакинство, което получи подкрепата на залата. Мотивите са, че с развитие на технологиите домакинствата ще имат по-голяма консумация.

Решението на парламента за монтаж на солари по покривите беше дълго чакано от гражданите, защото ще улесни поставянето им.При санирането на сградите по Плана за възстановяване и устойчивост /ПВУ/ живеещите в блоковете ще могат да поставят фотоволтаици, като произведената енергия ще покрива нуждите им за общите части на сградите. Този проект се управлява от Министертвото на регионалното развитие и благоустройството, като кандидатстването по него беше отворено в края на 2022 г.

Отделно има заложени средства по Плана за фотоволтаични централи за гражданите и за фирмите по схеми, които се администрират от Министерството на енергетиката.

През последните години себестойността на енергията от солари се понижи до рекордно ниски нива. Заради сложните процедури обаче от това се възползват в България основно големи инвеститори. Така почти всички мощности у нас са по полето или по сколонове на планини, а не върху покривите, пише Медиапул.

До края на февруари ще започне приемането на документи за тези, които искат да се включат в процедура и да получат финансиране по ПВУ. Експерти обаче предупредиха, че е възможно да се изпадне в много дълга процедура по узаконяване и ако не се променят законите, това може да откаже много хора от възможността да се възползват от финансирането. 

Енергийна независимост може да бъде постигната и на обществените сгради у нас, каза Балин Балинов от Грийнпийс България, в предаването „Бизнес старт”. Той заяви, че президентството на Република България е обявило съвсем наскоро обществена поръчка, по която вече има избран изпълнител, така че още в първата половина на следващата година ще има собствена соларна централа на покрива си и ще задоволява изцяло нуждите си от електрическа енергия.

„За съжаление тази система е с ограничение и няма да може да връща енергия в мрежата. Ако консумацията в рамките на сградата е по-малка, отколкото системата произвежда, тази енергия ще се губи. Това е жалко, защото имаме достатъчно добри примери, включително от съседни държави, как обществените сгради освен, че задоволяват собствените си нужди, с излишъка, който произвеждат върху огромните си покриви,  могат да подкрепят и енергийно бедни домакинства”, каза Балинов.

По думите му общините в столицата и в повечето големи градове разполагат със стотици обществени сгради, в това число са сградите на училища и на болници, които могат да се превърнат в соларни централи,  произвеждащи енергия за собствени нужди.Още преди близо година стана ясно, че държавните лечебни заведения ще получат финансиране за възобновяеми енергийни източници, за да подобрят енергийната си ефективност и намалят сметките си за електроенергия. За целта ще бъдат осигурени близо 30 млн. лв., съобщиха тогава от МРРБ. Пилотният проект се финансира от оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. по инструмента за възстановяване от кризата с коронавируса REACT-EU. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай