По-лесно ще дават помощи на фирми, засегнати от санкции срещу Русия

Еврокомисията ще иска реакция от страните от ЕС, преди да приложи някаква марка

По-лесно ще дават помощи на фирми, засегнати от санкции срещу Русия | StandartNews.com

Европейският съюз обмисля смекчаване на правилата за държавни помощи за компаниите, засегнати от санкциите на ЕС срещу Русия заради инвазията в Украйна, съобщи Европейската комисия, предава БТА. Преди две години комисията създаде прецедент, като смекчи някои правила за държавните помощи за засегнатите от пандемията от коронавирус предприятия.

Това позволи на някои страни членки да инжектират милиарди евро в подкрепа на компаниите. "Комисията следи отблизо ситуацията и е готова да използва цялата гъвкавост на своите инструменти в сферата на държавните помощи, така че да позволи на страните членки да подкрепят своите предприятия и секторите, тежко засегнати от сегашния развой на геополитическите събития", заяви в имейл говорителката Ариана Подеста. "Разглеждаме всички инструменти на наше разположение - постоянни и временни", допълва тя.

Комисията ще иска реакция от страните от ЕС, преди да приложи някаква марка. Хиляди европейски компании, авиокомпании, банки и автомобилостроители се очаква да бъдат тежко засегнати от санкциите, които ги принудиха да спрат дейност в Русия и да намалят сътрудничеството с руските си партньори. Главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн предупреди, че украинският конфликт може да окаже натиск върху икономическия растеж на еврозоната през тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай