Плащат през банка за печка за скрап

Плащат през банка за печка за скрап | StandartNews.com

Търговците на скрап се подготвят да се разплащат само по банков път за предадените битови метални отпадъци. В момента се подготвя необходимият софтуер и се водят преговори с банките, съобщи за Investor.bg Иво Георгиев от Асоциацията на рециклиращата индустрия.

Част от фирмите вече са готови, а тези, които не са, временно не приемат скрап. Очаква се всички търговци да се адаптират до дни, уточни Георгиев. Той посочи, че по-големите фирми ще правят около 100-200 превода на ден. С промени в Закона за управление на отпадъците (ЗУО), които целяха ограничаване на кражбите, се въведе безкасовото плащане при предаване на метални отпадъци за скрап.

Със закона беше въведено и друго ограничение - гражданите трябваше да предават от 14 юли безвъзмездно металните битови отпадъци на общински площадки, но такива към момента не са изградени. Така на 14 юли се оказа, че на практика изкупуването на отпадъци е станало незаконно, а дори хората да са съгласни да ги даряват, това е невъзможно. Депутати внесоха промени в ЗУО с цел удължаване на сроковете, но те не бяха гласувани в последните дни на 42-ото Народно събрание. Но от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са изпратили указания до рециклиращата индустрия с решение на казуса. В документа се казва, че с решение на Конституционния съд от 10 юли разпоредбата за безвъзмездно предаване е определена за противоконституционна. Това означава, че гражданите могат за предават за скрап метални отпадъци, стига да им се плаща по банков път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай