Плащаме с ПИК данъка за колата и доходите

Плащаме с ПИК данъка за колата и доходите | StandartNews.com

С един код ще влизаме във всички сайтове на администрацията

По интернет освен да подаваме годишните си данъчни декларации за доходите, ще плащаме налозите за жилището и колата, дори ще може да сменим адресната си регистрация. Всичко това ще става с Персоналния идентификационен код (ПИК), който се дава от Националната агенция за приходи. ПИК може да се вземе безплатно от офиса на НАП по постоянен адрес, но след като веднъж се получи, ще служи за идентификация на гражданите при общуване по интернет с цялата държавна и общинска администрация. Предстои разработването и внедряването на виртуални ПОС терминали, за да могат гражданите да внасят данъците си все по-лесно, каза министърът на финансите Владислав Горанов. Целта е плащането на налози по интернет да се внедри максимално бързо във всички общини, така че да може да се използва от хората още при внасяне на данъците за жилищата и колите за настоящата година.

Целта е гражданите максимално бързо и лесно да може да проверят какви са задълженията им и да ги платят. "Персоналните идентификационни кодове на НАП, които ще бъдат интегрирани като универсален ключ към системите както за местните данъци и такси - подобни пилотни проекти има стартирани в София и Пловдив, но и въобще за всички електронни регистри, които държавата управлява, така че гражданите безплатно да могат да се идентифицират и да ползват максимален брой услуги", каза министърът.

---

Софтуерът за обработка на местни данъци и такси "Матеус", който ще позволи плащане на данъците на жилищата и колите по интернет, е разработен от "Информационно обслужване" АД по поръчка на Министерството на финансите и се предоставя безплатно на общините. Целта е в цялата страна да има еднакви възможности за бързо и лесно плащане на налозите. А наред с това на общините не се налага да харчат пари за разработването на собствен софтуер.

Залагат ръст с 614 млн. на приходите от налози

Ръст на приходите от данъци и осигуровки с 614 млн. лв. се залага в бюджета за 2015 г. Това е записано в новата актуализирана бюджетна прогноза до 2017 г., която отразява гласувания в парламента бюджет за настоящата 2015 г. В приходите от налози е заложен амбициозен ръст от 2,6% като се има предвид, че за тази година се очаква ръстът на икономиката да е само с 0,8%, а инфлацията да е 0,1%. Най-сериозно увеличение е заложено в приходите от осигурителни и здравни вноски - съответно със 140 млн. (+3,14%) и 150 млн. лв. (+8%). За да се изпълни това, бяха гласувани няколко мерки. Така например максималният осигурителен доход се вдигна от 2400 лв. на 2600 лв. Това ще донесе допълнително 30,8 млн. лв. в бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) и 12,3 млн. лв. за здравната каса. Вдигна се минималният осигурителен доход за земеделските производители - от 240 лв. на 300 лв., вместо първоначално предложените 420 лв. Но контролът върху фирмите също ще трябва сериозно да се затегне, за да се изпълнят заложените приходи.
Сериозен ръст през 2015 г. се очаква и на приходите от акцизи - със 120 млн. лв. (+3%). За целта се предприемат мерки за по-строг контрол на вноса и на движението на акцизни стоки. С 91 млн. лв. обаче се очаква да паднат неданъчните приходи в бюджета - от такси, глоби, концесии и т.н. С 80 млн. лв. по-малко са очакваните помощи и дарения (включително от ЕС). Така общите приходи в хазната се планира да нараснат с 443 млн. лв. до 30,348 млрд. лв. Като целта е бюджетният дефицит да се ограничи до 2,489 млрд. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай