Плащаме като Джеймс Бонд

Плащаме като Джеймс Бонд | StandartNews.com

Visa и колеж по изкуствата създават нов етап в банкирането

Можем ли да плащаме с един жест на ръката или да интегрираме модната индустрия, социалните медии и разплащанията само в една брошка? Това е възможно чрез т.нар. wearables разплащане - съвместен проект, който развиват Visa Европа и престижният колеж по изкуство и дизайн "Сентрал Сейнт Мартинс" в Лондон - част от Университета по изкуствата. Също като във филмите за Джеймс Бонд технологиите вървят по неотъпкани пътища и нищо не е такова, каквото изглежда. Три от концепциите за дизайн на аксесоарите за плащане вече са готови. Visa отправи предизвикателство към петима студенти и абсолвенти на университета да изпитат възможностите на търговията без граници, като си представят как ще изглеждат безконтактните wearables през 2020 г. Заданието изискваше от една страна дизайнът, който разработват, да е удобен за извършване на разплащания, а от друга, да предизвика досегашните представи на индустрията за този тип устройства. Крайният резултат е нагледен пример за това как сътрудничеството в сферата на иновациите допринася за бързите промени в света на разплащанията. Според предвижданията на Visa безконтактната технология ще бъде присъща за всеки аксесоар за разплащане през 2020 г. Опитът на Visa в платежните иновации, съчетан с уменията на студентите от "Сентрал Сейнт Мартинс", създаде вдъхновяващи концепции за wearables, които хората ще използват с удоволствие, твърдят от компанията. "С дигитализацията на разплащанията безконтактната технология бързо еволюира от разплащателните карти към други устройства, а европейците първи възприемат тези нови технологии. Ние виждаме сериозен потенциал в т. нар. wearables за разплащания, чиято популярност расте сред технологично ориентираното младо поколение. Тези аксесоари притежават всички предимства на безконтактните технология - бързина, удобство и лесна употреба. Тяхното предназначение е да бъдат до потребителите по всяко време, като премахват бариерите пред плащанията и подобряват сигурността", казва Ник Маки, ръководител "Безконтактни разплащания" във Visa Европа. Проектът е разработен в резултат на решението на Visa за миграция на всички POS терминали в Европа към безконтактни до края на 2019 г. То е продиктувано от факта, че европейците все повече предпочитат новите технологии пред парите в брой, когато става въпрос за разплащания. Три са аксесоарите за разплащане, разработени за Visa Европа от студентите на "Сентрал Сейнт Мартинс":

"Ресто"

Устройството "Ресто" помага на хората да управляват транзакции в по-малки деноминации по дигитален път. То спомага да избегнем монетите и позволява съхраняването на дребното ресто на т. нар. wearables. Екран с електронно мастило показва наличните средства в сметката на потребителя. Устройството може да бъде използвано в различни ситуации, например от младежи, които се стремят да спестяват джобните си пари.

"Бюджетен планьор"

Бюджетният планьор е аксесоар за разплащания, който се поставя на китката на потребителя, за да му помогне да организира разходите си в точката на продажба посредством само едно движение. С три лесни жеста ползвателите могат да разпределят разплащанията си в три категории (работа, лични и за дома) и всяка категория ще бъде оцветена в различни цветове в банковите им извлечения. Устройството е подвижно и може да се сваля и поставя отново от верижката на китката. Това се налага, защото трябва да се "зареди" от вашата сметка в банката, след което отново може да се харчи само с едно докосване с ръка.

"Брошка"

Брошката е модерно устройство, което свързва онлайн света с физическия свят чрез приложение за добавена реалност, задействано от Bluetooth технология. Тя превръща анонимните любители на модата в посланици на различни брандове. Скенер на пръста на потребителя гарантира сигурността на покупките посредством усъвършенствана микроскопична система за биометрична авторизация. Извън магазина потребителите, които носят брошки, могат да се засичат един друг с камерите на мобилните си телефони, могат да следят покупките си и да ги оценяват. Многобройните положителни оценки за дадена дреха носят ползи като отстъпки в цената или VIP билети, предоставени от бранда за купувача. Устройството е иновативна интерпретация на традиционната членска карта за магазините и програмите за лоялност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай