Плащаме такса при отменена ваканция

Предложението е на туроператори от страните от ЕС

Плащаме такса при отменена ваканция | StandartNews.com

Туристите да плащат част от таксите за отмяна на почивката си при форсмажорни обстоятелства, предлагат туроператори от страните от ЕС, които са пуснали петиция за промяна на Европейската директива за пакетни пътувания. Документът вече е подписан от 3200 души. За да може да влезе за обсъждане от евроинституциите, броят им трябва да стигне поне 6000, пише агенция „Монитор”.

Основната причина за искането е, че според директивата туроператорите са длъжни да върнат на своите клиенти сумите за провалени пътувания в рамките на 14 дни. У нас срокът бе удължен до 12 месеца. Сред останалите алтернативи на потребителите са ваучер за цената на отменената ваканция или отлагане във времето на вече резервираната почивка.

Петицията гласи още, че туристическите оператори извършват редица авансови плащания на самолетни билети, трансфери, хотелско настаняване или екскурзии още преди осъществяването на пътуването. В случай на пандемия обаче, те нямат право да таксуват своите клиенти за извършените предварителни услуги. По думите им липсата на помощ за по-малките и средните компании в сектора би довела до ограничаване на разнообразието от услуги и масови фалити.

Според данни, предоставени на „Монитор“ от Европейския потребителски център (ЕПЦ), през периода 1 март - 1 септември българските туристи са си получили обратно над 50 000 лв.   Сумите по претенциите варират от 14 до над 4000 лв. По време на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка (март – септември) в ЕПЦ са постъпили над 1000 жалби. Почти половината от тях (401) са във връзка с международни полети, а 177 от случаите са свързани с отменени от авиокомпанията на полети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай