Пишат нов план за зимния туризъм

Министърът отиде в Банко

Пишат нов план за зимния туризъм | StandartNews.com

Пътна карта за развитието на зимния туризъм и курорти ще бъде изработена най-късно до февруари. Това заяви министърът на туризма Зарица Динкова, която присъства на откриването на сезона в Банско. Тя увери, че с оглед на записванията на туристи дотук за зимна почивка в България очакванията са повече от оптимистични.

Кметът на община Банско Стойчо Баненски изтъкна проблема, който повече от десет години не намира своето решение - изграждане на втората кабинкова въжена линия, която да свързва града със ски зоната. Въпреки че 11 години поред Банско е обявен за най-добър ски курорт на България и световна дестинация, то това така и не се случва.

Той изрази очакването на местните хора за осигуряване на по-добра транспортна достъпност. Големият интерес към ски зоната привлича много местни и чуждестранни туристи, но дългото чакане на опашка пред единствения кабинков лифт отказва много от тях. А целта е устойчиво и балансирано развитие на региона в услуга на българските граждани и родния туризъм.

"Взели сме всички мерки за сигурността на туристите, с наше съдействие са командировани повече наши полицаи в курорта. Тук ще има гръцки и румънски полицаи, за да се грижат за безопасността на своите сънародници. Защото комфортът на туристите започва от тяхната сигурност.

Ремонтирахме най-натоварените улици и паркинги, както и пътя от Банско до хижа "Вихрен", каза още Баненски. Той е един от доброволците в отряда за планинско спасяване и призова всички да спазват правилата. "Всяка Нова година сме на акция", обясни кметът.

"Най-важното е да си направиш планинска застраховка. Това ти решава доста проблеми, обясни Иван Обрейков, маркетинг директор на концесионера "Юлен".

В Банско бе и шефът на парламента Росен Желязков, той предпочете да кара на девствен сняг пред откриването.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай