Понеделник,

Петрокелтик възобнови отношенията си с Дексиа България

От: Стандарт -
A
A
A

Компанията „Петрокелтик“ С.А.Р.Л. възстанови отношенията си с газовия търговец „Дексиа България“ ООД.

Петрокелтик Сарл държи концесия за добив на природен газ от три блока в шелфа на Черно море - „Галата“ и „Каварна“.

На 13.11.2017 г. Петрокелтик Сарл публикува на своята уеб страница прессъобщение, че прекратява търговските си взаимоотношения с „Дексиа България“ ООД поради подозрения в нарушение на Директива (ЕС) 2015/849 на ЕП и на Съвета за предотвратяването и използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма, поради деклариране на неверни обстоятелства, поради недобросъвестност и извършване на неправомерни действия, в нарушение на договора с Петрокелтик Сарл.

Впоследствие стана ясно, че двете дружества са имали и търговски спор, който е отнесен от „Дексиа България“ ООД за решаване по съдебен път и същият не касае приложението на Директива (ЕС) 2015/849 на ЕП и на Съвета, а търговски претенции за обезщетение за недоставено количество природен газ от Петрокелтик Сарл.

На 22.06.2020 г. на уеб страницата си Петрокелтик Сарл публикува ново прессъобщение, в което изразява мнение, че твърденията в публикацията от 13.11.2017 г. за наличие на съмнения по отношение на действията на „Дексиа България“ ООД са необосновани и непочиващи на конкретни данни. Посочва се още, че „Дексиа България“ ООД е коректен, надежден и добросъвестен партньор на Петрокелтик Сарл. Предвид това, с оглед продължаване и поддържане на добрите търговски взаимоотношения между двете дружества и предвид високата репутация на „Дексиа България“ ООД като един от първите и основни търговци на природен газ в страната, Петрокелтик Сарл е сключило с „Дексиа България“ ООД нов дългосрочен договор за доставка на природен газ. Това прессъобщение е част от извънсъдебното споразумение между двете дружества за уреждане на търговския спор между тях.

„Дексиа България“ ООД е един от първите търговци на природен газ в България, осъществяващ дейност и в страните от региона.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички