Събота,

Петорен скок на алуминия

От: Стандарт -
946
Петорен скок на алуминия
A
A
A
  • Конфликта заради Украйна доведе до проблем с най-котирания метал
  • Затварят заводи, паника на борсите

Напрежението между САЩ и Русия заради Украйна изостря ситуацията в алуминиевия сектор, ударен от нарастващите цени на електроенергията през последната година.

Цената на алуминия се увеличава с 24% през последните шест месеца до повече от 3100 долара за метричен тон, като се приближава до най-високо ниво от десетилетие.

Перспективата за руска инвазия в Украйна влошава ситуацията, пише Wall Street Journal, цитиран от Инвестор.бг.

Русия е един от най-големите производители на алуминий в света и

търговците се страхуват от прекъсване на износа

ако избухне конфликт. Това увеличава натиска върху производствата, които имат проблеми със скъпата енергия. Така завишените разходи застрашават тяхната рентабилност.

В Европа цените на природния газ са почти пет пъти по-високи в сравнение с предходната година заради студа, засиленото търсене и спада на доставките от Русия. Енергията може да представлява до половината от разходите за производство на алуминий.

Търговците се опасяват, че затварянето на топилни предприятия заради скъпата енергия ще затрудни осигуряването на доставки на пазар, който е свикнал да има изобилие от метала. Нарастващите разходи за алуминия са допълнителен разход за купувачите, като производителите на автомобили, които и без това имат и други проблеми по веригата на доставки, например с глобалния недостиг на компютърни чипове.

Заводи затварят

Alcoa Corp. заяви в края на миналата година, че ще затвори нерентабилния си алуминиев завод в Сан Сиприан в Испания, който има годишен капацитет от 228 хил. тона. Предприятието вероятно няма да работи около две години заради прекомерните цени на енергията. Цената на тока в Испания достигна рекордно висока цена в края на миналата година.

Норвежкият производител на алуминий Norsk Hydro AS A също заяви, че ще намали производството в завод в Словакия до 60% от капацитета си заради цените на електроенергията, които не изглежда, че ще спаднат скоро.

Други компании, които притежават алуминиеви топилни предприятия в Черна гора, Румъния и Франция, също обявяват планове за съкращаване на производството. Те следват производителите в Китай, които също намалиха производството заради недостига и цените на електроенергията там.

Топлини за алуминий в Европа са изключили годишен производствен капацитет от 810 хил. тона, според Лин Джао, стратег по стоки в Macquarie. В световен мащаб затвореният или

"консервиран" капацитет достига 4 млн. тона

Има още няколко топилни предприятия в Европа, които може да се наложи да намалят производството или да затворят през следващите няколко месеца, ако цените на енергията не се понижат, казват анализатори.

Запасите от алуминий в складовете, одобрени от Лондонската борса за метали (LME), се свиват до под 850 хил. тона, най-ниското ниво от 2007 г., според FactSet.

През март 2021 г. те бяха повече от два пъти по-високи.

Металът в одобрените от LME складове дава поглед върху световните доставки и може да бъде подвеждащ. Въпреки това анализатори и инвеститори казват, че намалените запаси в складовете, разглеждани като пазар от последна инстанция, са знак, че общото предлагане е недостатъчно.

Morgan Stanley изчислява, че предлагането на алуминий може да се понижи с 1 млн. тона от търсенето през 2022 г. Проблемите с доставките заради корабоплаването допълнително затрудняват индустрията.

Приблизително 67 млн. тона първичен алуминий, получен от суровини, а не от скрап, се произвеждат в световен мащаб всяка година. Китай представлява повече от половината от световното производство, а

САЩ са най-големият вносител

на метала в света.

Възстановяването на производството в Китай може бързо да засили световното предлагане. Политиците в Пекин обаче искат да ограничат производството на алуминий, за да контролират въглеродните емисии. „През последните 15 до 20 години китайците създадоха излишък от свръхпредлагане и сега виждаме възстановяване на баланса“, коментира Греъм Кер, главен изпълнителен директор на производителя South32 Ltd.

Сред инвеститорите, които залагат на продължаващо рали, е Люк Садриан, главен инвестиционен директор в базирания в Лондон хедж фонд Commodities World Capital. Той смята, че цените могат да се повишат над 4000 долара за тон, но те няма да се движат по права линия.

"Когато затворите алуминиев завод, не го правите само за няколко дни", казва той."Поради ситуацията с електроенергията, която се случва в момента, алуминият може да започне да се търгува като желязната руда и да има променливи движения", допълва той.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички