Петков: Правителството на БСП направи всичко възможно да дискредитира "Южен поток"

Петков: Правителството на БСП направи всичко възможно да дискредитира "Южен поток" | StandartNews.com

Добрич. "Правителството на БСП, оглавявано Пламен Орешарски, направи всичко възможно да дискредитира Южен поток". Това заяви при посещението си в Добрич зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

Той обвини правителството на Орешарски за развръзката, до която се стигна и изявлението на президента на Русия Владимир Путин, че Южен поток ще мине през Турция.

В отговор на питане на медиите той подчерта, че проектът е изключително важен за България и отбеляза, че по време на кампанията за 43-о НС АБВ нееднократно е обяснявала важността на темата. "Когато ние обяснявахме, че 90-те години беше извършено престъпление срещу българската икономика със "Син поток", тогава концепцията на част от т. нар. реформатори беше - България не може да бъде прескочена. "Син поток" няма как да не мине през България. Но покойният вече Рем Вяхирев каза, тогава: "България не може да бъде прескочена, ще бъде заобиколена и ни заобиколиха. Правителството на БСП, оглавявано от Пламен Орешарски направи всичко възможно да дискредитира Южен поток" - заяви Петков.

Той добави още, че на поредица от заседания на Националния съвет на БСП президентът Първанов, той самият и други са поставяли въпроса какво ще се прави с българската енергетика и в частност с Белене и Южен поток. "Говоря с имена. Тогавашният зам.-министър на околната среда, сегашен народен представител от БСП г-н Чавдар Георгиев стана и каза: "Абе, Румене, ти не разбираш ли, че нито един проект, свързан с Русия, няма да бъде реализиран по време на правителството на БСП".

Петков коментира, че целта на Южен поток е била диверсификация на трасето, което гарантира сигурността на България. "Аз съм участвал във взимането на тежките решения 1997-1998 г., когато Русия чрез "Газпром" ограничи, с пълно право, доставките за Украйна поради изключителната задлъжнялост. Това рефлектира пряко върху България. Тогава българската икономика беше пред колапс. С вчерашното изявление-декларация на президента Путин ние трябва да сме съвършено наясно, че България става зависима държава. Неизграждането на Южен поток ни поставя в абсолютна зависимост от Украйна. Това е катастрофа за Българската икономика и за тази катастрофа трябва да се носи отговорност", каза зам.-председателят на АБВ. По темата още Петков добави, че е отправил питане към президента Плевнелиев и българското правителство дали има писмо от "Газпром", в което "Булгаргаз" се осведомява, че се въвежда в действие клаузата за предплащане на газта поради задлъжнялостта на "Булгаргаз" към "Газпром" и добави, че е получил утвърдителен отговор, като изрази притеснение, че с въвеждането на тази клауза може да спрат доставките на газ за България.

С минаването на Южен поток през Турция, според Петков, се поставя в абсолютна зависимост южна Европа. Петков окачестви по отношение на проекта Южен поток поведението на предишния кабинет в лицето на премиера Пламен Орешарски и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев и БСП като цяло, като неадекватно. "Днес тази антируска политика, която започна БСП, добива своя естествен край.

Турция е държава - член на НАТО, но реализира една визова политика, която изпомпва руския турист от България и го пренасочва към турските курорти. Никой не пита Турция на какво основание като държава член на НАТО реализира такава визова политика. Турция гарантира своята енергийна сигурност. Тя е в процес на изграждане на 4 ядрени мощности, свързани с Россатом и Турция. Тази неадекватност на българските власти ще тежи години наред на нашата енергийна сигурност и затова хората трябва да си дават сметка. Син поток ни заобиколи и вместо да вземаме по 400-500 млн. долара годишно, да сме независими от конюнктурата на отношенията между Русия и Украйна, ние днес губим и Южен поток" - каза Петков. Според него страната ни вече няма полезен ход и добави: "Питайте премиера Пламен Орешарски дали аз съм му обяснявал колко неадекватно е поведението на един негов министър в Русия. Защото един негов министър предпостави катастрофалните отношения в енергетиката с неадекватното си поведение.

Аз съм предупредил Орешарски, питайте го него. Орешарски се е скрил в миша дупка, където му е мястото по принцип. Но ако някой го намери без специални разузнавателни средства, да го пита тази година март месец какво съм му обяснявал аз за поведението на един негов министър в Москва". Запитан за името на министъра Пеков заяви, че става дума за министъра на финансите в кабинета Орешарски Петър Чобанов. "Г-н Петър Чобанов отива да води преговори, на които се държи по най-неадекватен начин и съответния му партньор от Руската федерация твърди, че в продължение на 40 минути не е можел да разбере какво точно е искал да каже Петър Чобанов. Като познавам Петър Чобанов, аз онзи руснак го разбирам напълно. Аз една година и половина не мога, милия, да го разбера къде какво иска да каже. И е хубаво такива хора да бъдат по-често показвани, за да е ясно на хората за какво става дума" - категоричен бе Петков. Според него ако Русия реализира идеята за налагане на допълнителни санкции, то икономиката ни ще претърпи голям крах. "Ако Русия разшири санкции към недобронамерени държави, в която група те без съмнение, поставят и България, със забрана на доставките на лекарствени средства и препарати, 33 % от износа на България за Русия са лекарства и лекарствени препарати, бъдете убедени, че българската фармацевтика ще фалира една седмица след въвеждането на такава санкция" - каза зам.-председателят на АБВ. Според него най-страшното за България предстои и е въпрос на българската дипломация и българските институции то да не стане.

Петков бе в Добрич, за да представи новият областен координатор на партията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай