Петков: Обмисляме топ борд за иновации с успешните българи по света

Икономическият министър отговаря на въпроси във фейсбук

Петков: Обмисляме топ борд за иновации с успешните българи по света | StandartNews.com

Министърът на икономиката Кирил Петков  отговаря на въпроси на граждани и медии.

Въпросите към него може да задавате както по време на излъчването, така и в предварително публикувани коментари под видео анонса на министъра в страницата на Министерския съвет: https://www.facebook.com/Government.of.Bulgaria

Какви стимули се дават от държавата за иновации, как да бъдат стимулирани фирмите да развиват иновации, възможно ли е държавата да стимулира стартъпи, бе един от въпросите.

Ето какво отговори Кирил Петков:

Ние сме малка икономика и това ни е единственият начин да станем богата страна. Да уточня какво имаме предвид пред иновации - много е важна връзката с пазара. Ако сме само на ниво  научни изобретения, ще харчим много пари за неща, които може да не видят бял свят. От друга страна - ако няма такива изобретения, ще сме сред по-бедните страни. Затова трябва да мислим как тези изобретения да въдат въведени.

Много успешен модел има в Харварския университет, разказа ми го български учен, която има успешна кариера там. 30% от нейния бюджет тя трябва да го финансира от работа с компании - да обикаля компаниите, да разговаря с тях. Но освен това трябва да публикува минимум две статии в топ журнали от типа на "Нейчър". Трябва да върви и работата й със студентите.

Като се заложи такъв тип стимули и структури на мислене, учените отиват към фирмите. Когато говорим за иновации, става дума за решаване на реални проблеми на бизнеса.

Но иновации не се правят, докатко си на плажа, спокоен си. Иновираш, когато си с "вилица, опряна до врата", както казваше един мой професор.

С министър Денков мислихме много и решихме, че най-смислено би било Агенцията на иновации да влезе в министерството на икономиката, заедно с  ББР, БАЕЗ, Малки и средни предприятия - цялата тази система да работи за малките предприятия.

Освен това да направим топ борд, на който да поканим успешните българи от цял свят. Това го правят в много страни. Когато си събереш най-добрите хора от цял свят и им дадеш възможност да вземат решения - кой е конкретният министър няма толкова голямо значение. Когато говорим за стимули и иновации - това е екосистема, която трябва да се подреди.

Ето пример - започва строенето на новата фабрика на Макском в Пловдив. Тя ще стане номер 1 производител на електрически колелета в ЕС, цените на някои от моделите стигат до 4000 евро. Говорим за много висока добавена стойност, затова  и заплатите са високи, каза министър Кирил Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай