Сряда,

Пекин намалява с 50% митата за редица стоки от САЩ

От: Рачо Рачев -
Пекин намалява с 50% митата за редица стоки от САЩ
A
A
A

Финансовото министерство в китайската столица обяви, че ще намали с 50% митата за някои стоки, внесени от САЩ, които са на стойност 75 милиарда долара.

Министерството заяви, че намалението трябва да влезе в сила на 14 февруари, като изрази надежда за по-нататъшно сътрудничество със САЩ, за да се премахнат окончателно всички тарифи в двустранната търговия.

На 15 януари САЩ и Китай подписаха фаза първа сделка на по-широко търговско споразумение във Вашингтон. Подписването на сделката бележи пробив в търговската война, която кипи между двете големи икономики в продължение на почти 18 месеца.

"Тарифите за стоки от САЩ, които бяха увеличени с 10 процента на 1 септември 2019 г., ще бъдат намалени до 5 процента, докато тарифите за стоки за САЩ, които са се повишили с 5 процента, ще бъдат намалени до 2,5 процента", се казва в изявление на министерството.

Министерството също изрази надежда, че Пекин и Вашингтон ще успеят да изпълнят своите ангажименти по наскоро постигнатата търговска сделка, да засилят доверието на пазара, да развият двустранните търговски и икономически отношения, както и да допринесат за глобалния икономически растеж.

Сделката между двете страни предвижда Китай да закупи около 200 милиарда долара американски стоки в четири индустрии през следващите две години.

Съгласно споразумението покупките на произведени стоки в Пекин трябва да бъдат най-големи и ще струват около 75 милиарда долара.

Освен това споразумението предвижда, че Китай купува енергия на стойност 50 милиарда долара, 40 милиарда долара за селскостопански продукти и 35 милиарда до 40 милиарда долара за услуги.

Търговската война избухна през юни 2018 г., когато САЩ наложиха първия кръг от мита върху китайския внос, което накара Пекин да отговори в натура. Тарифите бяха поставени върху китайски стоки на стойност десетки милиарди долари, включително дрехи, играчки, телефони и лаптопи. В средата на 2019 г. Пекин и Вашингтон започнаха преговори, за да се опитат да прекратят търговската война.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Мита Сащ Китай

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички