Печелят милиони от адреси в интернет

16 млн. долара е най-високата платена цена при препродажба на сайт

Печелят милиони от адреси в интернет | StandartNews.com

Хората търгуват от хиляди години. Основното правило, че търсенето определя предлагането, важи с пълна сила и днес. Появата на интернет обаче доведе до еволюция в традиционните модели на търговия. Всичко е достъпно на един клик разстояние, а битката за вниманието и парите на потребителите става все по-ожесточена. Това е в основата на един не чак толкова нов бизнес - търговията с домейни. Принципът е много прост - запазват се апетитни адреси в интернет, които впоследствие се препродават на тези, които искат да използват конкретния домейн. Така предприемчиви българи се опитват да спечелят десетки хиляди долари. Удачен пример за този бизнес е домейнът dudu.com, който беше продаден миналата година за 1 млн. долара. Купувач беше компанията DUDU communications, която имаше нужда от конкретния домейн за своята социална мрежа. Ключовото тук е, че някой е регистрирал адреса dudu.com далеч преди създаването на въпросната компания. Подобни примери вдъхновяват милиони хора по света да регистрират какви ли не домейни с надеждата, че някога някой ще иска точно тяхната комбинация за адреса си в интернет.

Една стандартна регистрация за 1 година на домейн, завършващ на разширението .com струва по-малко от 20 лв. А това е доста пренебрежима инвестиция, ако се има предвид, че най-високата цена, плащана някога при препродажба на адрес в интернет, достига фантастичните 16 млн. долара (за Insure.com). Съвсем естествено има дори борси за домейни, където се срещат и много оферти, касаещи България. Например ентусиаст продава адреса bulgariahotels.com за стряскащата сума от 90 хил. щатски долара. $78 хил. пък е цената на домейна sofiaplus.com. Съществуват и доста по-изгодни оферти, като например домейнът sofia-bg.com, който се продава за $811. Като цяло диапазонът на ценовите оферти е безкраен - от $50 до няколко десетки милиони. Сред по-интересните домейни, включващи България, които се продават, са bulgariasex.com (за $1 595), huntinbulgaria.com (за $280), bulgariaescord.com (за $5 000), bulgariawine.com (за $2 395), bulgaria.biz (за 1999 британски лири) и др. В някои случаи продавачът на адрес предпочита опцията за наддаване. Такъв пример е адресът bulgaria.tv, за който има налични 32 оферти, но все още не е продаден. Често пуснатите за продажба домейни престояват с години, докато се появи интерес към тях, но ако имате портфолио от например 100 регистрирани на ваше има адреси, то шансът за продажба на поне един от тях е доста по-голям.

Искат подпис за всяко .bg

Борсите за препродажба на домейни в интернет са стотици по целия свят. Всичко става онлайн - от плащането до встъпването във владение на закупения домейн. Повечето глобални борси за препродажба на адреси в интернет са обхванали множество локални пазари, като доста често съседни на нас страни като Гърция и Румъния попадат в обсега на този онлайн бизнес. България обаче неминуемо отсъства, а у нас няма дори и опит за създаването на подобна борса за търговия с .bg домейни. (което представлява просто сайт с оферти и опция за онлайн плащане). Причината за това е доста прозаична. Регистрирането на top level домейни (.com; .net; .org; .eu и др.) става изцяло онлайн, като единствено трябва да притежавате дебитна или кредитна карта. Когато обаче искате да регистрирате .bg домейн, играта в мигом променя правилата си. Ако сте физическо лице, ще трябва да поставите своя подпис лично и на място пред администратора на държавния домейн - Регистър.БГ или да упълномощите посредник, чрез който да заявите желания и свободен за регистрация адрес. Вторият случай отново изисква да отидете до офис. Така автоматично се изключва възможността в България да се препродават .bg домейни онлайн, тъй като при всяка препродажба ще бъде необходимо да се отиде до офис на Регистър.БГ и да се поставят подписи. При всички останали домейни собственикът може да генерира специален код чрез профила си за управление на адреса. А като получи този код, купувачът лесно може да влезе във владение на домейна, обясняват програмисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай