Пчелари излизат на протест

Пчелари излизат на протест | StandartNews.com

Пчелари от сдружението "Съюз на българските пчелари" излизат на протест на 25 март от 13 ч през Министерството на земеделието в София. Това обявиха Елена Стоилова, член на УС на Сдружението и председател на общинското пчеларско дружество в Търговище, и Янко Янков, председател на пчеларско дружество в Добричка област. Поводът за протеста е разрешението от януари със заповеди на изпълнителния директор на БАБХ фермерите да третират семената за пролетна сеитба на царевица и слънчоглед с препарати, които тровят почвата, водата и храната ни. Стоилова обясни, че се касае за два препарата, които досега са били забранени временно за три години.

"Доказан е отрицателният ефект, който тези химикали, наречени неоникотиноиди, имат за здравето на хората и природата. Те засягат централната нервна система на насекомите и причиняват смъртта им. Те са забранени в много страни, защото се свързват с т. нар. синдром на празния кошер. Има и изследвания, доказващи, че тези химикали се отнасят като канцерогени и замърсяват почвата и водите, а периодът им на разпад е 3 г. и 9 месеца", заяви Стоилова.

Янков добави, че пчеларите искат да бъдат подпомагани със средства наравно с другите животновъдни стопанства. Производителите на пчелен мед настояват да се създаде механизъм за обезщетяване на пчелари, чиито семейства са отровени от стопани, пръскали срещу вредители по посевите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай