Павлов: Изберете фирма с добра репутация

Специалистът от Гранд Енерджи Дистрибюшън говори за избора на търговец на електрическа енергия

Павлов: Изберете фирма с добра репутация | StandartNews.com

Специалистът от Гранд Енерджи Дистрибюшън говори за избора на търговец на електрическа енергия

- Г-н Павлов, за кого се отнася преминаването на свободния пазар до 30.06.2021 година?

- До 30.06.2021 година всички небитови потребители на електрическа енергия трябва да преминат на свободния пазар. Либерализацията на пазара в този период касае всички юридически лица, които притежават обекти, присъединени към мрежата за ниско напрежение.

- Кои обекти са засегнати?

- Към обектите, присъединени в мрежата за ниско напрежение, най-често са включени офиси на дружества, магазини, кантори, козметични салони и други. Обобщено, либерализацията в момента се отнася за всички потребители на електрическа енергия извън домакинствата.

-  Колко абоната предстои да преминат на свободния пазар до средата на следващата година?

- По изчисления от лятото промяната засяга над 300 000 абоната на територията на страната. Естествено, от септември до сега не малка част от тях, вече са се присъединили към свободния пазар.

Как фирмите да изберат търговец? На какво ги съветвате да обърнат внимание?

- КЕВР публикува списък, от който е видно, че на пазара в момента има 49 лицензирани търговци на електрическа енергия, които са заявили, че ще работят с крайни клиенти. Изборът зависи в голяма степен от енергийното потребление на конкретната фирма. Съветът ми е преди да пристъпите към избор на конкретен доставчик, да съберете оферти от поне няколко компании и да ги сравните. Акцентът при избора Ви трябва да е изградената репутация на търговеца, финансовата стабилност и механизма за работа с клиенти. Фирмите трябва да знаят, че не бива да се фокусират само върху цената. Ако сме избрали най-добрата цена, но сме подписали договор с несигурен търговец, който фалира преди изтичането му, ще изпаднем в далеч по-неприятна ситуация, отколкото ако акцентът ни е върху реномето и стабилността на компанията.

Как протича процедурата по смяна на доставчика на електрическа енергия?

Процедурата се инициира до 10 число на месеца, предхождащ месеца, от който се извършва реалната смяна на доставчика. Накратко, ако искате да имате нов доставчик през февруари, трябва да стартирате процедурата до 10 януари.

- Свързана ли е процедурата с чакане по опашки?

- Не. След като изберат с коя фирма искат да сключат договор, фирмите упълномощават доставчика за извършването на всички административни процедури. Потребителите не губят времето си, ръководствата на малките фирми могат да се фокусират върху работата си, другото ще свършим ние - търговците.

При смяната на доставчика прекъсва ли се електрозахранването? Трябва ли да се закупи нов електромер?

- Не. Процедурата е само административна.

- Има ли такса за избор на търговец?

- Не. Това е абсурд. Ако някой иска подобна такса, тя е неправомерна. Операторът на електроразпределителната мрежа, към която е присъединен обектът на потребителя, администрира процедурите.

Как ще се извършва отчитането на потребената енергия?

- Както досега. Отчитането остава задължение на електроразпределителните дружества.

Ако дадена фирма има задължения за електрическа енергия, към кого ще са дължими, след прехвърлянето?

- За да се смени доставчикът на електрическа енергия, задължително всички задължения трябва да са погасени.

Какво се случва, ако дадена фирма по някаква причина изпусне срока от 30 юни?

- Ще се наложи да плаща неимоверно завишени сметки за потребената електрическа енергия, защото фактурирането ще се случва по правилата на т.нар. доставчик от последна инстанция. Не препоръчвам на никого да стига до този вариант.

Кой контролира дейността на търговците на електрическа енергия?

- Контрол на дейността на търговците, опериращи на свободния пазар на електрическа енергия, упражнява КЕВР. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай