Парадокс! Вместо свинското поскъпва пилешкото

Засега не се оправдават прогнозите за поскъпване на свинската мръвка с до 50%

Парадокс! Вместо свинското поскъпва пилешкото | StandartNews.com

Паниката заради африканската чума по прасетата роди прогнози за поскъпване до 50% на пържолите. Вместо на свинското обаче  нагоре тръгна цената на пилешкото. За това съобщава TrafficNews, като цитира собственици на малки бакалии и заведения за бързо хранене в София.

Те се оплакаха, че търговци от столични борси им предлагат охладеното пилешко с 10-12% по-скъпо спрямо миналата седмица. В момента оборотът му расте, защото покрай истерията за свинската чума се увеличава консумацията на пилешки продукти.

Производителите на пилешко обаче отрекоха да имат вина за по-високите цени.

"Има съвсем слабо повишение на цените при производителите – с 0,02 до 0,05 лв. на килограм и ако има такова сериозно повишение над 10 на сто за крайния потребител, това е напълно спекулативно", заяви пред TrafficNews председателят на  Съюза на птицевъдите в България Димитър Белоречков. По думите му няма никаква обективна причина за поскъпване на пилешкото месо у нас.

Българските производители не можели да си позволят да вдигат цените, защото веднага ще започне внос от Румъния и Полша. Нещо повече производството на пилешко месо в ЕС нараства с 13% и има много голямо предлагане.

"България има стабилно птицепроизводство, но не може да се похвали с ръст в износа – около 100 хил. тона годишно, така че птицевъдите в голяма степен разчитат на вътрешния пазар и не могат да си позволят да вдигат цените, когато няма обективни причини – като цена на зърното или повишени разходи за производство заради по-високи цени на тока. Всичко останало са търговски хватки и слухове, които покрай кризата с чумата по свинете се увеличават", смята Димитър Белоречков.

Според данни и от Държавната комисия по стоковите борси и тържища през последната седмица има съвсем минимално движение в цената на едро на пилешкото месо. Замразеното пиле се е продавало на цени от 3,97 до 4,02 лв. за килограм, пилешкият бут е поевтинял от със седем стотинки и е стигнал цена от 2,88 лв. Единствено има повишение на цените на пилешките гърди с 10 ст. и на едно те са се продавали за 7,60 лв. В тези граници се движат и цените през миналия месец.

През изминалата седмица цените на дребно на килограм замразено пиле в големите търговски вериги са средно с 0.80 лв. по-високи от тези на едро, а на охладеното е средно с 0,40 лв.

Свинската пържола пък все още не е по-скъпа спрямо миналата седмица.

"Въпреки кризата с епидемията от африканска чума, цената на свинското месо и каймата остават без съществена промяна. Причината е, че има понижено потребление", обясни пред TrafficNews изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите в България д-р Светла Чамова.

Въпреки че е ясно, че заразеното месо не е опасно за хората, и потребителите на едно, и тези на дребно, са намалили покупките, призна тя.

"Може би причината е, че сега не е сезонът на свинското, но цените не са се вдигнали сериозно. Средната цена в момента е 7.60 лв. за кг, което е със 7% повече спрямо предходния месец.  Докога ще бъде така е трудно да се каже", подчерта д-р Чамова.

Повече собственици на ресторанти и заведения са започнали внос на свинско, а преработвателите и без това разчитат предимно на вносно месо, тъй като прясното отива за изцяло за вътрешна консумация и не стига за колбаси. Затова се очаква, че  най-голям е ръстът на цените при малотрайните и трайните колбаси, които от началото на годината досега са поскъпнали средно с 15 на сто.

Заради чумата Китай започна внос на свинско от ЕС, Там заради заразата са избити милиони животни. Именно огромният недостиг на свинско в страната вдига и цените на световните борси, неминуемо повиши и цените на вътрешния европейски пазар. Така в Западна Европа разликата в цените е очевидна - в Германия поскъпването е с 25%, в Испания - 28%, а в Холандия - 27%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай