Как се роди нощната паника по бензиностанциите

Кирил Петков и Ергенът взеха отношение по истерията 

Как се роди нощната паника по бензиностанциите | StandartNews.com

* Кирил Петков и Ергенът взеха отношение по истерията 

* Народът се запасява и с йод

Бензинът и дизелът поскъпнаха средно с по 8-9 стотинки за литър на Националния празник Трети март, а още предишната вечер пред бензиностанции в цялата страна се извиха колони от чакащи да заредят автомобили. Истерията с горивата се разрази за броени часове в сряда привечер. В социалните мрежи се появиха снимки на бензиностанции, вдигнали цената на 3,20 лева за литър A-95 и 3,30 лева за дизел. В същото време обаче други вериги продължиха да предлагат горивото значително по-евтино - средната цена на бензина в сряда бе 2,68 лева за литър, показа справка в сайта fuelo.net.

Именно  „по-евтините бензиностнции“ бяха щурмувани масово от шофьори, които бързаха да се запасят с бензин и дизел, „докато все още има и цената не е скочила“. Снимки във фейсбук пък показаха как някои пълнят не само резервоарите си, но и цели бидони от бензиноколонките.

Причина за психозата бяха опасения, че заради войната в Украйна доставките на горива ще бъдат спрени или цената им рязко ще скочи. В резултат на опашките действително някои бензиностанции трудно смогваха да обслужат хората, а потребители сигнализираха, че докато са чакали на опашките, цената се е повишила с 10 стотинки. 

Сред зареждащите на колонките беше и най-актуалната риалити звезда в момента – Ергенът Виктор Стоянов.

Негова снимка от столична бензиностанция беше публикувана във фейсбук групата „Забелязано в София“ и светкавично стана „вайръл“, а потребители коментираха, че положението е сериозно, щом дори Ергенът се запасява. 

Премиерът се включи в полунощ, нареди проверка 

Около полунощ премиерът Кирил Петков взе отношение към ставащото с емоционален пост във фейсбук: „Без никаква причина в момента се всява паника за горивата! Един танкер разтовари днес, чакат се още два танкера за разтоварване в Лукойл. Гориво има и няма никакъв шанс да спре или да свърши!“, обяви министър-председателят.Той се закани, че ще призове Комисията за защита на конкуренцията да извърши проверка кой и как спекулира с цените.

Поскъпване с няколко стотинки

На следващият ден – Националния празник Трети март, паниката се поуспокои и повечето бензиностанции работеха нормално.

Горивата обаче поскъпнаха още. При бензин А-95 повишение за страната през вчерашния ден бе средно 9 стотинки, а средната цена – 2,77 лева, при 2,68 ден по-рано. На най-скъпите бензиностанции бензинът струваше 3,19 лева, а на най-евтините 2,45 лева, показват днани на сайта fuelo.net, който следи цените на горивата в страната.

Сходно е движението при дизела. Най-скъпият се продаваше по 3,30 лева за литър, а ней-евтиният  за 2,51 лева. Средната цена за страната в четвъртък бе 2,81 лева, което е със 7 стотинки повече в сравнение с предишния ден.

Засега няма недостиг на гориво, но има спекула

„Прогнозите са за поскъпване в цените на горивата в България с около 10 стотинки, което ще е оправдано увеличение“, посочи енергийният експерт Мартин Владимиров пред Нова телевизия. „Ситуацията е много спекулативна. В социалните мрежи се разпространява деизнформация с цел постигането на частен бизнес интерес. В тази ситуацията има много хора, които се възползват и създават паника. Няма спиране на доставките на суровия петрол от Русия на този етап. Тя все още няма интерес да ги прекрати. Това обаче може да се промени. Може Русия да реши да контраатакува и да спре доставките, за да вдигне значително цената на петрола”, коментира Владимиров.

Щурм и на аптеките

Междуврменно граждани започнаха да изкупуват и йода от аптеките. Те се запасяват заради страх от радиация при екслация на конфликта в Украйна и засягане на някои от атомните централи там.В момента в България няма индикации за повишение на радиационните нива. Хората обаче търсят препарати на на йодна основа с идеята, че те помагат  радиацията да не бъде усвоена от организма. Някои от тях се приемат като хранителна добавка.

Специалисти обаче предупреждават да не се вземат без предписание.Потребители пък веднага започнаха да правят паралел с началото на пандемията от коронавирус, когато в първите дни хората масово изкупиха тоалетната хартия от магазините, за да се запасят срещу евентуален дефицит. До такъв обаче не се стигна. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай