Падат цените на земеделската земя в Старозагорско

Падат цените на земеделската земя в Старозагорско | StandartNews.com

Ливадите и пасищата през миналата година обаче са поскъпнали драстично – с 40,5 на сто

Средната цена на декар земеделска земя в Старозагорска област през миналата година е била 441 лв., което е с 9,4 на сто по-малко в сравнение с предишната година. Това сочат официалните данни на териториалното статистическо бюро. Най-голям е бил срива на цената при нивите - с 10,1 на сто. Овощните насаждения, лозята и постоянно затревените площи като ливади и пасища се обаче са се търгували по-скъпо. С най-много е скочила продажната цена на затревените площи – с 40, 5 на сто, следвани от лозята – с 24,5 на сто и овощните градини – с 10,9 на сто.

Като цяло обаче регистрираните цени на земеделската земя в Старозагорско през миналата година са били под средните цени за страната.

Най-висока цена на земеделската земя е постигната при сделки в община Стара Загора - 656 лв. на декар, в която е регистриран и най-голямо поскъпване на декар земя спрямо предходната година - с 42,9 на сто.

За сметка на спада на средната цена на обработваемата земя през миналата година арендаторите в областта са давали по-висока рента на декар наета/арендувана земеделска земя. За цялата област тя е достигнала средно 28 лв., което е с 3,7 на повече спрямо 2013 година Най-висока е била рентата в община Чирпан - 31 лв на декар, което е близо два пъти повече от стойността в общините Мъглиж и Николаево. Единствено в тези две полупланински общини рентата през миналата година е паднала с около 20 на сто. Най-голямо е било средното увеличението на рентата за нивите - със 7,4 на сто и за овощните насаждения - с 4,0 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай