Оце­ля­вай труд­но в ту­риз­ма

За мно­го от хо­те­ли­те ле­тен се­зон 2020 се очер­та­ва ка­то ну­лев

Оце­ля­вай труд­но в ту­риз­ма | StandartNews.com
  • За мно­го от хо­те­ли­те ле­тен се­зон 2020 се очер­та­ва ка­то ну­лев
  • До­ри бъл­га­ри­те ма­со­во да из­бе­рат по­чив­ки по род­но­то Чер­но­мо­рие, те не мо­гат да ком­пен­си­рат лип­са­та на чуж­ден­ци

Пър­ви­те ляс­то­вич­ки в ту­риз­ма ве­че са факт. Ня­кои хо­те­ли по мо­ре­то се прес­тра­ши­ха да от­во­рят, об­на­деж­де­ни от раз­хлаб­ва­не­то на ог­ра­ни­чи­тел­ни­те мер­ки за­ра­ди ко­ро­на­ви­ру­са, дру­ги се гот­вят да го нап­ра­вят в след­ва­щи­те дни до 1 юли, ко­га­то е офи­ци­ал­но­то от­кри­ва­не на ту­рис­ти­чес­кия се­зон. Под­гот­вят се с из­пъл­не­ни­е­то на мер­ки­те за со­ци­ал­на дис­тан­ция на гос­ти­те, за из­хран­ва­не­то им по но­ви­те пра­ви­ла, с пос­то­ян­но­то де­зин­фек­ци­ра­не на по­ме­ще­ни­я­та и оси­гу­ря­ва­не­то на пред­паз­ни сред­ства.

Смел­ча­ци­те оба­че са пре­дим­но от по-мал­ки­те и ев­ти­ни мес­та за нас­та­ня­ва­не. За го­ля­ма­та част от го­ле­ми­те в бран­ша лет­ни­ят се­зон 2020 ще се ока­же ну­лев.

Смет­ки­те из­ли­зат на чер­ве­но

след ка­то се нап­ра­вят раз­хо­ди­те за от­ва­ря­не на обек­ти­те, за под­дър­жа­не на ба­сей­ни­те и кли­ма­ти­ци­те, нуж­ни­те ин­вес­ти­ции за бе­зо­па­сен прес­той на гос­ти­те и зап­ла­ти­те на пер­со­на­ла, при очак­ва­ни­те нис­ки при­хо­ди - не са­мо за­ра­ди лип­са­та на дос­та­тъч­но ту­рис­ти, но и за­ра­ди по-нис­ки­те це­ни.

"Ако не­ща­та в раз­га­ра на мер­ки­те пре­ди ме­сец бя­ха ло­ши, се­га са по-ло­ши. Ре­ал­ни ре­зер­ва­ции ня­ма", алар­ми­ра Ге­ор­ги Ни­ко­лов, шеф на Бъ­лар­ска ту­рис­ти­чес­ка ка­ма­ра.

А с удъл­жа­ва­не­то на из­вън­ред­на­та си­ту­а­ция у нас и след 15 юни, не­из­вес­тни­те ста­ват още по­ве­че. Ма­кар че мно­го от ка­ран­тин­ни­те мер­ки от­пад­на­ха, а но­ви, ка­са­е­щи ту­риз­ма, не са въ­ве­де­ни. "Про­дъл­жа­ва да дейс­тва вре­мен­но­то ог­ра­ни­ча­ва­не на граж­да­ни на тре­ти стра­ни на те­ри­то­ри­я­та на стра­на­та с из­клю­че­ние на Чер­на го­ра, Бос­на и Хер­це­го­ви­на и Сър­бия. За всич­ки ос­та­на­ли тре­ти стра­ни очак­ва­ме об­що­ев­ро­пейс­ко ре­ше­ние на 15 юни", за­я­ви здрав­ни­ят ми­нис­тър Ки­рил Ана­ни­ев.

Удъл­жа­ва­не­то на из­вън­ред­на­та си­ту­а­ция вед­на­га до­ве­де до но­во ану­ли­ра­не на ре­зер­ва­ции

ко­мен­ти­ра­ха ра­бо­те­щи в ту­риз­ма.

Слън­чев бряг ще се ли­ши от бри­тан­ски­те ту­рис­ти, ко­и­то са най-ма­со­ви в ку­рор­та, тъй ка­то на Ос­тро­ва ка­ран­тин­ни­те мер­ки са все още стро­ги. Има пла­ха на­деж­да, че ан­гли­ча­ни мо­же да дой­дат в сре­да­та на юли или през ав­густ. Очак­ва се част от чар­тъ­ри­те да се въз­ста­но­вят към края на ме­се­ца, но не е яс­но да­ли са­мо­ле­ти­те ще за­пъл­нят дос­та­тъч­но от ка­па­ци­те­та си, за да ле­тят.

До­ри бъл­га­ри­те ма­со­во да ре­шат да се от­ка­жат от по­чив­ки в чуж­би­на и да из­бе­рат род­но­то мо­ре, те изоб­що не са дос­та­тъч­ни, за да за­пъл­нят ка­па­ци­те­та на ку­рор­ти­те и да ком­пен­си­рат лип­са­та на чуж­ди ту­рис­ти, ка­те­го­рич­ни са соб­стве­ни­ци­те на хо­те­ли. Мно­го от съ­на­род­ни­ци­те ни ве­ро­ят­но ще се от­ка­жат от по­чив­ка за­ра­ди сви­ти­те си до­хо­ди и из­чер­па­ни­те по вре­ме на из­вън­ред­но­то по­ло­же­ние от­пус­ки.

А мно­зи­на от те­зи, ко­и­то все пак ре­шат да пре­ка­рат ва­кан­ци­я­та си на мо­ре­то, ще пред­по­че­тат апар­тхо­те­ли­те, за­що­то там ще са са­мос­то­я­тел­ни и ня­ма да имат кон­такт с дру­ги по­се­ти­те­ли.

Спо­ред Све­тов­на­та ту­рис­ти­чес­ка ор­га­ни­за­ция, пъ­ту­ва­ни­я­та в гло­ба­лен ма­щаб ще се сви­ят меж­ду 60 и 80%. Та­ки­ва са очак­ва­ни­я­та за на­ма­ле­ние на чуж­ди­те ви­зи­ти и за Бъл­га­рия, ко­мен­ти­рат от бран­ша.

Бран­шът:

Доверието е новата валута

"До­ве­ри­е­то е но­ва­та ва­лу­та". То­ва е мо­то­то, ко­е­то обе­ди­ни 14 бран­шо­ви ор­га­ни­за­ции, НПО и учеб­ни за­ве­де­ния. Тех­ни пред­ста­ви­те­ли под­пи­са­ха Хар­та на ту­риз­ма, чи­я­то цел е да рес­тар­ти­ра сек­то­ра, уда­рен теж­ко от пан­де­ми­я­та с COVID-19.

"До­ве­ри­е­то е но­ва­та ва­лу­та, за­що­то ако вяр­ват на пра­ви­тел­ства­та си и взе­ти­те мер­ки за си­гур­ност, хо­ра­та от­но­во ще за­поч­нат да пъ­ту­ват", ра­зяс­ни пос­ла­ни­е­то Мар­тин За­ха­ри­ев от На­ци­о­нал­ния борд по ту­ри­зъм. Той об­яс­ни, че Хар­та­та ня­ма по­ли­ти­чес­ки ха­рак­тер, а дейс­тви­е­то й ще е дъл­гос­роч­но, за­що­то кри­за­та, по­ро­де­на от пан­де­ми­я­та, ще за­сег­не и зим­ния се­зон. Ней­ни­ят сми­съл е ан­га­жи­ра­ни­те в сек­то­ра да по­ка­жат заг­ри­же­нос­тта си в ус­ло­ви­я­та на пан­де­мия, а об­щи­те прин­ци­пи, цен­нос­ти и от­го­вор­нос­ти да обе­ди­нят бран­ша за въз­ста­но­вя­ва­не­то на ту­риз­ма чрез ко­ор­ди­ни­ра­ни дейс­твия за въ­веж­да­не на здра­вос­лов­ни и бе­зо­пас­ни ус­ло­вия за вся­ка част от ве­ри­га­та на ту­рис­ти­чес­ка­та дей­ност - пъ­ту­ва­не, нас­та­ня­ва­не, хра­на, сво­бод­но вре­ме и за­бав­ле­ние.

"Ту­риз­мът не е са­мо шез­лон­ги и ча­дъ­ри, тряб­ва да се обър­не вни­ма­ние и на дру­ги­те ви­до­ве - кул­ту­рен, СПА, кон­гре­сен и т. н. За­що­то вся­ко ев­ро, вло­же­но в то­зи сек­тор, до­кар­ва по­ло­вин ев­ро в свър­за­ни­те с не­го от­рас­ли", по­со­чи Да­ни­е­ла Сто­е­ва, пред­се­да­тел на АБ­ТТА, ко­я­то пър­ва под­пи­са до­ку­мен­та. "Да бъ­де из­ди­га­на в култ вся­ка ини­ци­а­ти­ва, ко­я­то под­кре­пя про­из­ве­де­но­то в Бъл­га­рия, да на­у­чим де­ца­та си да из­би­рат бъл­гар­ско­то", при­зо­ва­ха Ве­ни Пет­ро­ва и Ата­нас Ди­мит­ров от БХРА. Ри­чард Али­бе­гов от Асо­ци­а­ци­я­та на за­ве­де­ни­я­та обе­ща биз­не­сът да по­ка­же на пот­ре­би­те­ли­те, че не са сгре­ши­ли, ка­то са из­бра­ли бъл­гар­ско­то.

"Нуж­но е но­во ка­чес­тво на ту­рис­ти­чес­кия про­дукт. Вре­ме­то на ев­ти­ния ту­ри­зъм из­те­че. Мно­го е важ­на ко­му­ни­ка­ци­я­та, рек­ла­ма­та, мар­ке­тин­га - как се пред­ста­вя­ме пред све­та. Нуж­но е и но­во ка­чес­тво на уп­рав­ле­ни­е­то на ту­риз­ма. Обе­ди­не­ни­е­то е шанс да го­во­рим в един глас пред дър­жа­ва­та и да про­ме­ним ка­чес­тво­то на уп­рав­ле­ние и раз­ви­тие на сек­то­ра", по­со­чи из­пъл­ни­тел­ни­ят ди­рек­тор на На­ци­о­нал­ния борд по ту­ри­зъм /НТБ/ д-р По­ли Ка­рас­то­я­но­ва. Пла­мен Гроз­да­нов от "Про­из­ве­де­но в Бъл­га­рия" под­кре­пи до­ку­мен­та и от име­то на ня­кол­ко бран­шо­ви ор­га­ни­за­ции - ви­на­ри, ме­са­ри, мле­ка­ри, про­из­во­ди­те­ли на бе­зал­ко­хол­ни на­пит­ки, пар­фю­ме­рия, за чи­е­то раз­ви­тие ту­риз­мът е мо­тор. "Спо­де­ля­не­то на всич­ко, ко­е­то има­ме ка­то по­тен­ци­ал, ще по­мог­не за на­ше­то оце­ля­ва­не", ка­за Еле­на Гай­дар­ска, пре­зи­дент на Меж­ду­на­род­но­то вис­ше биз­нес учи­ли­ще.

Про­фе­сор Сто­ян Ден­чев, пред­се­да­тел на Кон­трол­ния съ­вет на НТБ пък да­де идея пър­ва­та стра­ни­ца от Дър­жа­вен вес­тник, об­на­род­вал на­ма­ле­ния Д­ДС за рес­то­ран­ти­те, да бъ­де под­пи­са­на от Бой­ко Бо­ри­сов и да­де­на в му­зея на ту­риз­ма.

От ту­рис­ти­чес­кия бранш бя­ха еди­но­душ­ни, че Бъл­га­рия изос­та­ва мно­го в рек­ла­ма­та на ту­риз­ма ни пред све­та, до­ка­то Тур­ция, Гър­ция, Мал­та, Ав­стрия, Швей­ца­рия са в све­тов­ни­те ме­дии с кли­по­ве на ня­кол­ко ези­ка и ми­ли­о­ни гле­да­ния в ин­тер­нет.

Хар­та­та на бъл­гар­ския ту­ри­зъм - 2020, бе­ше под­пи­са­на още от ръ­ко­во­ди­те­ли­те на Бъл­гар­ския съ­юз по бал­не­о­ло­гия и СПА, Бъл­гар­ско­то кон­грес­но бю­ро, Бъл­гар­ския ту­рис­ти­чес­ки съ­юз, Бъл­гар­ска­та ту­рис­ти­чес­ка ка­ма­ра, Уни­вер­си­те­та по биб­ли­о­те­коз­на­ние и ин­фор­ма­ци­он­ни тех­но­ло­гии, Уни­вер­си­те­та по хра­ни­тел­ни тех­но­ло­гии, Бъл­гар­ска­та асо­ци­а­ция на про­фе­си­о­нал­ни­те гот­ва­чи, Ва­кан­ция и СПА ек­спо.

Бъл­га­рия с пе­чат за бе­зо­пас­ност и хи­ги­е­на

Бъл­га­рия по­лу­чи пе­чат за бе­зо­пас­ност и хи­ги­е­на (Safety and hygiene travel stamp). То­ва ста­на яс­но от съ­об­ще­ние на Све­тов­ния съ­вет за пъ­ту­ва­ния и ту­ри­зъм (WTTC).

Ор­га­ни­за­ци­я­та про­ек­ти­ра спе­ци­ал­ния пе­чат Safe Travels stamp, за да да­де въз­мож­ност на път­ни­ци­те да раз­поз­на­ват дес­ти­на­ци­и­те и мес­та­та за нас­та­ня­ва­не по це­лия свят, при­ло­жи­ли ви­со­ки стан­дар­ти за бе­зо­пас­ност и хи­ги­е­на.

Про­то­ко­ли­те на WTTC об­хва­щат раз­лич­ни сфе­ри - хо­те­ли, рес­то­ран­ти, ави­а­ция, ле­ти­ща, ту­ро­пе­ра­то­ри, па­за­ру­ва­не на от­кри­то, кон­грес­ни цен­тро­ве, ка­то са взе­ти пред­вид пре­по­ръ­ки­те на Све­тов­на­та здрав­на ор­га­ни­за­ция и ще бъ­дат ак­ту­а­ли­зи­ра­ни при про­мя­на в епи­де­ми­о­ло­гич­на­та об­ста­нов­ка.

"Пе­ча­тът е жиз­не­но­ва­жен за въз­ста­но­вя­ва­не­то на до­ве­ри­е­то на пот­ре­би­те­ли­те в све­то­вен ма­щаб, за да мо­гат път­ни­ци­те да бъ­дат си­гур­ни, че са на­ли­це за­си­ле­ни стан­дар­ти за хи­ги­е­на, и да пъ­ту­ват бе­зо­пас­но", ко­мен­ти­ра Гло­рия Ге­ва­ра, пре­зи­дент и из­пъл­ни­те­лен ди­рек­тор на WTTC.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай