Отчетоха рекорден добив на мед за 2013г.

Отчетоха рекорден добив на мед за 2013г. | StandartNews.com

София. Добивът на мед за 2013 г. е рекорден за последните 10 години. Между 6 и 12 хиляди тона мед се произвеждат в България годишно. Това заяви председателят на пчеларите Михаил Михайлов.

По думите му три четвърти от меда се изнася, колко се консумира у нас не е ясно, защото едва половината от пчеларите у нас са регистрирани, а именно те формират статистическите данни. И ако цената на дребно се качва непрекъснато и в момента стига до 12-14 лв. за килограм, цената на едро е проблем за пчеларите, допълва Михайлов.

При изкупуването на едро от търговци и преработватели цените са останали от години непроменени. На този етап няма изгледи цените на едро да се увеличат. Те са в интервала 3,50-4,50 лева за килограм.

Според Михаил Михайлов има картел и споразумение между търговци и преработватели за поддържане на ниски цени, но не могат да го докажат. Освен на натиск от изкупвачите и от недобросъвестните производители, пчеларите са подложени и на нов вид агресия - крадат се пчелни семейства и цели кошери.

Оказва се, че част от кражбите са заради субсидиите, получавани от държавата. Михаил Михайлов твърди, че дори когато кошерите се намерят, за крадците няма последствия. Затова и от бранша ще търсят среща и съдействие от МВР. Другото голямо разочарование на българските пчелари е, че въпреки усилията на евродепутата Мария Габриел, пчеларството няма да бъде подпомагано с европейски пари през следващия програмен период. Вариант остават схемите за директни плащания, на този етап обаче и по тези схеми не са предвидени пари за производителите на мед. В момента браншовите сдружения обсъждат исканията си към правителството.

Ако нашите предложения не бъдат реализирани, естествено, че ще има протести, така както направихме на 22 април, коментира Михаил Михайлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай