ОТ СЪБИТИЕТО НА "СТАНДАРТ": Отпушват 138 милиона лева за бизнеса

ОТ СЪБИТИЕТО НА "СТАНДАРТ": Отпушват 138 милиона лева за бизнеса | StandartNews.com

Две нови процедури по оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност 2014-2020" ще бъдат отворени скоро. Те са на стойност съответно 71 милиона и 67 милиона лева и са за енергийна ефективност и предприемачество. Това обясни зам.-министърът на икономиката Александър Манолев на дискусията "Да! На българската кикономика", организирана от в. "Стандарт" и КРИБ в Благоевград.

Досега по програмата само в региона на Благоевград са изплатени реални проекти за 8 милиона лева, обясни Манолев. Той обясни, че Благоевград има огромен потенциал за икономическо развитие и това е видно по всички показатели. Той е на 7-мо място в страната по дял в БВП с 2,5 милиарда годишно и ръст от 3 % всяка година. Важността на магистрала "Струма" се обуславя и от търговските ни отношения с Гърция, допълни Манолев.

През първите три месеца на 2017 година стокооборотът с южната ни съседка се е увилчил с 12 % до 685 милиона евро. Като вносът и износът растат по равно. За 2016 година износът към Македония е в размер на 390 милиона евро, а вносът 245 милиона евро, допълни Манолев. През последните 10 години Гърция е на трето място по чуждестранни инвестиции у нас с над 3,7 милиарда евро. Преносът на товари и хора при завършване на магистрала "Струма" ще увеличи значително тези положителни цифри, обясни Манолев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай