Събота,

От фермата до магазина - двойно по- скъпо агнешко

От: Редактор -
От фермата до магазина - двойно по- скъпо агнешко
A
A
A

В магазините масово спекулират и с цените месец преди празника – те скачат двойно от фермата до обектите. Това заяви пред „Монитор“ председателят на асоциацията на животновъдите в България Бойко Синапов.

По думите му, потребителите биват заблуждаване, че купуват местно производство, а всъщност получават месо от чужбина. „Все още нямаме готови агнета, нека покажат документи за произхода на тези, залели магазинната мрежа“, настояват от организацията.

Данни на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) сочат, че изкупната цена на килограм живо тегло от фермите е между 5 - 5.50 лв. без ДДС на едро.

Справка в брошура на една от веригите разкрива, че за килограм агнешка предна четвъртина ще броим 18.99 лв., ако пък предпочитаме да закупим задна четвърт, то цената скача с още 1 лв./кг.

През тази година самите производители претендират за малко по-високи цени изкупни цени заради поскъпването на фуражите и трудната година. Въпреки това, те смятат, че за спекула може да се приема цена по-висока от 15 лв./кг

Българското месо изглежда свежо и розово ии единствено по външния вид може да се различи от вносното.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички