Още това лято Топлофикация Перник ще работи само на природен газ

Според експертите газовите когенератори ще допринесат за бързия енергиен преход на Топлофикация Перник

Още това лято Топлофикация Перник ще работи само на природен газ | StandartNews.com

„Ако няма забавяне по утвърдения план за внедряване на газовите когенератори, още през лятото ще започнем да работим  на природен газ. Предстоящото вероятно ще е първото лято, в което Топлофикация Перник ще произвежда енергия без въглища.“ каза новият изпълнителен директор инж. Чавдар Стойнев.

            Преди 2 години Топлофикация Перник инвестира впечатляваща сума от 10 милиона евро в 3 газови когенератори и от тогава текат дейности по внедряването им в експлоатация. Според експертите газовите когенератори ще допринесат за бързия енергиен преход на Топлофикация Перник и ще е една от основните стъпки в процеса по премахване на въглищата като гориво. От дружеството планират на този етап да използват въглища само по време на отоплителния сезон, когато се произвежда и топлинна енергия, а извън него – да работят само на природен газ. Според специалистите природният газ е значително по-екологичен източник на енергия, благодарение на който чувствително ще намалят количеството изпускани емисии.

            „Вече завършихме изграждането на халето, в което ще бъдат инсталирани когенераторите. Монтирахме релсов кран, както и осветление, изградени са и обслужващите площадки, намиращи се около самите когенератори. В момента се изгражда окабеляването.“ каза инж. Чавдар Стойнев.

            Според плана всички предварителни дейности ще бъдат завършени в началото на пролетта, а след тях предстои самото инсталиране на когенераторите, което ще бъде извършено от експерти на фирмата производител.

            „Преди пускането в експлоатация на когенераторите ще бъдат проведени и задължителните пробни пусковеи наладка, които според разписания план ще продължат 30 дни.“ каза инж. Чавдар Стойнев.

            Наскоро от дружеството обявиха, че разглеждат и вариант за инвестиция в газови турбини, които най-вероятно ще са американски поради доказаната висока ефективност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай