Неделя,

Още това лято Топлофикация Перник ще работи само на природен газ

От: Стандарт -
263
Още това лято Топлофикация Перник ще работи само на природен газ
A
A
A

„Ако няма забавяне по утвърдения план за внедряване на газовите когенератори, още през лятото ще започнем да работим  на природен газ. Предстоящото вероятно ще е първото лято, в което Топлофикация Перник ще произвежда енергия без въглища.“ каза новият изпълнителен директор инж. Чавдар Стойнев.

            Преди 2 години Топлофикация Перник инвестира впечатляваща сума от 10 милиона евро в 3 газови когенератори и от тогава текат дейности по внедряването им в експлоатация. Според експертите газовите когенератори ще допринесат за бързия енергиен преход на Топлофикация Перник и ще е една от основните стъпки в процеса по премахване на въглищата като гориво. От дружеството планират на този етап да използват въглища само по време на отоплителния сезон, когато се произвежда и топлинна енергия, а извън него – да работят само на природен газ. Според специалистите природният газ е значително по-екологичен източник на енергия, благодарение на който чувствително ще намалят количеството изпускани емисии.

            „Вече завършихме изграждането на халето, в което ще бъдат инсталирани когенераторите. Монтирахме релсов кран, както и осветление, изградени са и обслужващите площадки, намиращи се около самите когенератори. В момента се изгражда окабеляването.“ каза инж. Чавдар Стойнев.

            Според плана всички предварителни дейности ще бъдат завършени в началото на пролетта, а след тях предстои самото инсталиране на когенераторите, което ще бъде извършено от експерти на фирмата производител.

            „Преди пускането в експлоатация на когенераторите ще бъдат проведени и задължителните пробни пусковеи наладка, които според разписания план ще продължат 30 дни.“ каза инж. Чавдар Стойнев.

            Наскоро от дружеството обявиха, че разглеждат и вариант за инвестиция в газови турбини, които най-вероятно ще са американски поради доказаната висока ефективност.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com