Още 3 банки вземат процент при теглене от собствен банкомат

Все още няма такса, когато се разплащаме с карта в големите търговски обекти

Още 3 банки вземат процент при теглене от собствен банкомат | StandartNews.com

От началото на годината още три големи банки въведоха такса за теглене на пари от собствен банкомат с дебитна карта като процент от сумата. Процентът върху теглената сума варира за всяка от банките между 0.1 и 0.16, като минимумът е 0.30 лв., съобщи БНР.

Първият пример за подобен вид комисионна бе от септември миналата година.  Финансовият анализатор Десислава Николова уточни пред Радио Варна, че „в 60-70% от случаите тази такса е 0.30 лв., което означава, че колкото по-голяма сума теглим от банкомат на банка, издала дебитната карта, толкова по-висока сума ще заплатим към нея.”

Според Николова новият вид такса представлява увеличение на таксите. „Има увеличение при операциите, свързани с теглене и внасяне на суми по сметка, увеличение в месечните такси за поддръжка на разплащателна сметка /от около 2.50 вече е 4 лева на месец за физически лица/, има ръст и на таксите, свързани с използване на дебитна карта. Това са най-често променяните банкови такси. Три-четири пъти годишно банките у нас коригират тарифите си.”

Ако картата се ползва за често теглене на ниски суми, ние ще заплащаме минималната такса от 30 стотинки. Все още няма такса, когато се разплащаме с карта в големите търговски обекти.

Десислава Николова не смята, че има уговорка между банките да вдигат таксите. „Ако се бяха споразумели, нямаше да има такъв дълъг времеви интервал - от септември до февруари - да въведат такса като процент от теглената сума. Предполагам, че и другите банки обаче ще последват техния пример.”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай