Орешарски: Държавата взима КТБ

Орешарски: Държавата взима КТБ | StandartNews.com

ВТБ няма да участва в увеличение на капитала, съобщи РИА Новости

София. Корпоративна банка ще смени акционерите си и на мястото на досегашните ще влезе държавата чрез Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете. Това заяви премиерът Пламен Орешарски пред представители на граждански организации в Министерски съвет.

"След оценка на активите и пасивите законът изисква да бъдат поканени действащите акционери да попълнят недостига и да осигурят ликвидни средства. Нещо, което се съмняваме, че ще стане, очевидно и цялото общество се съмняваше, затова се създадоха напрежения", допълни премиерът. Няма никакво разминаване между Министерски съвет, Министерството на финансите и БНБ относно предприетите действия към "Корпоративна търговска банка" АД, заявиха от Министерството на финансите.

"От страна на правителството има пълно съгласие относно подхода на БНБ за разрешаване на ситуацията и подкрепа на действията на Централната банка за стабилизиране и оздравяване на КТБ. Мерките са подготвени при пълна съгласуваност и координация между Министерски съвет, финансовото министерство и БНБ", заявяват от Министерството на финансите.

Междувременно руската Внешторгбанк (ВТБ) е отрекла да има намерение да купува поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на източник от руската банка. Имаме акции за по-малко от 10 млн. евро, като цялата сума е хеджирана, казал неназован служител на ВТБ за агенцията. От пресслужбата на кредитната институция са отказали да коментират ситуацията около КТБ.

ББР ще продължи да кредитира бизнеса

Българската банка за развитие няма да спре основната си дейност - кредитиране на малкия и средния бизнес в страната, гарантират от ББР в официално съобщение. Освен собствения капитал на ББР, за кредитиране на бизнеса се използват и привлечени средства от международни финансови институции и програми. Този ресурс може да се използва единствено за кредитиране на този бизнес сегмент от икономиката, допълват от Българската банка за развитие. Държавната банка е една от институциите, които бяха избрани да подпомогнат стабилизирането на Корпоративна търговска банка (КТБ). Заедно с Фонда за гарантиране на влоговете, ББР ще помогне за капитализация на частната банка, ако има такава необходимост. Предвижда се ББР и Фонда за гарантиране на влоговете да станат акционери в КТБ на мястото на досегашните.

Да оставим БНБ да работи

Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК

"Никой не взема решение за инвестиции за два дни и никой не го оповестява веднага публично. Ако ВТБ имат интерес, това ще бъде обсъдено с Централната банка и ще преценят за колко време и с какви средства трябва да участват. Ние самите сме участвали в инвестиции, това става след много анализи, а не през уикенда за няколко часа. Ситуацията с КТБ е много неприятна, но е имало и по-неприятни от нея. Просто трябва да се остави БНБ да си свърши работата. През 2009 г. имаше глобална криза и финансовите пазари бяха пресъхнали. Така че е имало и по-страшни периоди. Аз очаквам правителството и БНБ да изпълнят плана си, който смятам за единственото правилно решение. Нищо не пречи да се говори и с акционерите и ако те имат ресурса и желанието, биха могли да подкрепят финансово банката. Но това отнема време, затова нека да сме реалисти."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай