Опасения за кредитна криза в Китай удари пазарите

PBOC: Ерата на евтините кредити е свършила.

Опасения за кредитна криза в Китай удари пазарите | StandartNews.com

Китайските акции стигнаха най-ниското си ниво за последните четири и половина години на фона на растящата  загриженост за кредитната политика на правителството, предаде Bloomberg.

The Shanghai Composite SSE, водещия китайски борсов индекс, се понижи с 5,3% до 1859 пункта.

Китайската централна банка посочи, че политиката им за затягане на кредитите ще продължи, заявявайки, че ерата на евтините кредити е свършила.

Бумът на правителствени кредити бе един от ключовите фактори за икономическия растеж на Китай през последните години.

Това е първият път от януари 2009 г., когато Shanghai Composite SSE е паднал под 1900 пункта. Той изгуби 24% от нивото си от 2,444.80 пункта през февруари.

След световната финансова криза през 2008-09 г., Китай освободи огромен паричен стимул в опит за стимулиране на икономическия растеж.

Въпреки че кредитният бум помогна да се намали въздействието на кризата върху икономиката , това доведе до опасения, че прекалено много евтини пари са наводнили финансовата система.

Имаше призиви към Китай да задържат този кредитен бум, а също и да намалят зависимостта си от кредити и растеж, зависим предимно от инвестиции.

През последните дни Народната банка на Китай (PBOC), централната банка на страната, временно изключи притока на евтини пари в опит да наложи по-строга дисциплина на своите банки и да намали зависимостта им от кредити.

Това накара някои банки в Китай, най-вече държавни, да начисляват помежду си някои от най-високите лихви по кредити всякога, над 25% в някои случаи, което задейства опасенията от кредитна криза.

Китай, втората най-голяма икономика в света, е един от най-големите двигатели на растежа на световната икономика през последните години.

Икономическият възход го превърна в ключов търговски партньор на другите азиатски икономики, превръщайки се в основен пазар за износа от тези страни.

Анализаторите и инвеститорите са загрижени, че ако растежът в Китай се забави рязко, това ще се отрази на растежа на икономиките в региона, които разчитат на пазарите в Китай.

В резултат на това регионалните пазари са доста изнервени от случващото се през последните дни.

Японският индекс Nikkei 225 падна с 0,7%, южнокорейският Kospi индекс падна с 1%, а  австралийският ASX 200 индекс се понижи с 0.3%.

Най-голямата кредитна криза в Китай от поне десетилетие увеличава шансовете Ли Къцян да е първият премиер от Азиатската криза през 1998 г., който няма да изпълни целта за икономическия растеж (7,5%).

Goldman Sachs и China International Capital вчера се присъединиха към банките (като Barclays и HSBC), които снижиха прогнозата си за растежа до 7,4%, а новата прогноза на Citigroup пък предвижда ръст от 7,6% спрямо 7,8% преди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай