БНП Париба Лични Финанси: 75% ръст при онлайн покупки с карти

В интервю за СТАНДАРТ Мария Мангърова, Мениджър Продукти и маркетинг на БНП Париба Лични Финанси в България разказва за предимствата на онлайн пазаруването с кредитните карти.

БНП Париба Лични Финанси: 75% ръст при онлайн покупки с карти | StandartNews.com
  • Мария Мангърова е Търговски и Маркетинг Директор в БНП Париба Лични Финанси. В компанията е от 16 години. Опитът й включва експертиза в продажбите и маркетинга, внедряването на нови продукти, управлението на проекти.

Кредитната карта помага за повишаване на финансовата грамотност и за опазването на природата

Г-жо Мангърова, как Ковид промени ползването на кредитни карти в България?

Основната промяна е, че хората се научиха да използват кредитните си карти за онлайн пазаруване. Според нашите данни, през 2021 година беше отчетен ръст от 75% на онлайн трансакциите с кредитни карти, издадени от БНП Париба Лични Финанси в България в сравнение с първата половина на 2020 година. Обяснението за този значителен ръст е, че в периодите на локдаун хората по-често пазаруваха онлайн и търсеха удобни решения, които да им позволят да купуват безналично и от разстояние.

Много важна промяна настъпи и в начина, по който се използва този финансов инструмент. Българите, които традиционно предпочитат плащанията в брой и използват банковите си карти основно за теглене на пари в брой от банкомат, бързо промениха финансовите си навици и започнаха да използват кредитните си карти за пазаруване и във физически магазини, в резултат на което делът на трансакциите на POS терминал нарасна. В края на 2021 той достигна 79%, а година по-рано беше 70%. Този ръст е за сметка на тегленето от банкомат, което спада с 3% на годишна база. Нашите данни показват, че на POS в магазини плащаме средно 60 лева, а от банкомат теглим средно 163 лева.

Какви други ползи карат хората да използват кредитни карти?

Бизнесът бързо отговори на новата ситуация и през последната година бяха развити голям брой онлайн услуги– е-плащания за стоки и комунални услуги, онлайн поръчки и доставки на храни, възможност за онлайн покупки на изплащане на уреди за дома, забавления в дигитална среда като билети за концерти и театрални постановки, излъчвани в интернет и много други. Българите оцениха удобството, бързината и сигурността на тези нови услуги. И тъй като всички те могат да се платят с кредитна карта, хората все по-уверено използват този финансов инструмент.

Желанието за безконтактно пазаруване и разнообразието на предлаганите продукти и услуги доведе до значителен ръст на картовите плащания като цяло. През 2021 година ние отчетохме над 20% ръст на общия брой на трансакциите с кредитни карти.

Къде хората плащат най-често с кредитни карти?

Хората най-често използват картите си в хранителни магазини и хипермаркети, в които са отчетени 53% от трансакциите, делът на покупките на продукти и услуги за забавление е 19%, а този за стоки за ремонт на дома е 14% от трансакциите. Това са и секторите с най-голям ръст на броя на плащанията с карта. В хранителните магазини броят на трансакциите нарасна с 21% в сравнение с януари-юни 2020 година, в сегмента на стоките и услугите за забавление – с 62%, а в магазините „Направи си сам“ – с 38%.

Помага ли ни кредитната карта да постигнем по-добра финансова сигурност?

Кредитната карта е много удобен инструмент, който може да бъде използван както за покриване на ежедневни нужди, така и за големи покупки или в спешни случаи. Голямото предимство е, че когато пазаруваме с кредитна карта не се налага да посягаме към спестяванията си и така ще имаме буфер за непредвидени ситуации. Това е и един от най-важните уроци от кризата – понякога е по-добре да направим покупка на кредит и да не харчим спестяванията си, което дава финансова сигурност.

Все пак да не забравяме, че кредитната карта трябва да се използва разумно. Мога да кажа, че този продукт има и важна социална роля, защото помага за повишаването на финансовата грамотност на хората.

Как кредитната карта помага за повишаването на финансовата грамотност?

На първо място като учи хората да харчат разумно, да планират внимателно личния си бюджет и да обслужват добре кредитите си. Обикновено сумите, използвани с кредитна карта, са по-малки и това дава възможност на хора, които тепърва навлизат в света на банковите услуги, да свикнат да ползват пари на кредит и да ги връщат в определените срокове без това да се отрази на стандарта им на живот. Така те трупат ценен опит и изграждат добра кредитна история, което в бъдеще може да им осигури достъп до финансиране за по-големи проекти като ремонт на дома или покупка на кола.

Днес е изключително важно човек да е финансово грамотен. Като част от BNP Paribas – една от най-големите финансови групи в света ние осъзнаваме това и сме възприели като свой ангажимент да бъдем отговорен кредитор и партньор и да се ангажираме с важните процеси в обществото. Ето защо в последните 20 години сме един от двигателите на повишаването на финансовата грамотност на хората. За нас това е инвестиция в бъдещето, защото колкото повече един човек знае за парите, толкова по-добре ще ги управлява, а това е основата за изграждане на дългосрочни и ползотворни отношения между нас като банка и нашите клиенти.

Нашата отговорност не се ограничава до това да образоваме хората. Ние се стремим да имаме и положително въздействие върху средата. Затова и от началото на 2022 година предложихме на нашите клиенти нова екологична кредитна карта, изработена от рециклиран и 100% рециклируем материал. Така помагаме за опазването на природата и подкрепяме развитието на устойчива икономика, което е важен ангажимент на групата BNP Paribas.

Какви кредитни карти издава БНП Париба лични Финанси?

БНП Париба Лични Финанси издава кредитни карти MasterCard с кредитен лимит до 10 000 лева. Картите предлагат дълъг гратисен период до 58 дни. Те се издават и доставят безплатно за клиента, преиздават се също безплатно, нямат такса за СМС известяване или за издаване на месечно извлечение. С кредитните карти от БНП Париба Лични Финанси хората могат да купуват стоки на изплащане в рамките на кредитния лимит при улеснена процедура и да превеждат безплатно пари от картата си към лична банкова сметка.

Кои са основните предимства на кредитните карти на БНП Париба Лични Финанси?

Едно от най-големите предимства, което отличава нашите кредитни карти е гратисният период от 58 дни, който е един от най-дългите на пазара. Това означава, че ако клиентът върне цялата сума в този период, не дължи лихва и месечна такса. Специфичното при картите, издадени от БНП Париба Лични Финанси е, че при нас гратисният период е валиден за всяка нова покупка, без да е необходимо клиентът да погаси изцяло всички стари задължения, за да се възползва от това предимство за новите си покупки.

Друга удобна функционалност е възможността за покупки на стоки на равни месечни вноски в рамките на кредитния лимит. Това пести време на хората, тъй като реално те са предварително одобрени и така могат да си купят нов телевизор или хладилник за няколко минути без да попълват документи за кредит и да чакат одобрение. Кандидатстването отнема буквално по-малко от 5 минути за попълване на кратка форма в нашата система, а договорът е само една страница. Друго предимство е, че с покупка на стоки с кредитна карта хората често се възползват и от промоциите на търговците.

Според Вас хората използват ли разумно кредитните си карти?

Мога да кажа, че българинът е разумен ползвател на кредитната си карта и причината за това е нарастващата финансова грамотност. Според нашите данни, половината от клиентите ни изплащат дължимото в рамките на гратисния период, което е с близо 10% повече в сравнение с първата половина на 2020 година. Това доказва, че хората са все по-запознати с различните финансови инструменти и знаят как да ги използват умно и да поддържат стандарта си на живот без да натоварват допълнително семейния си бюджет.

Как може да се получи кредитна карта от БНП Париба Лични Финанси?

Има два начина клиентите ни да получат кредитна карта. Първият е при покупка на изплащане. В този случай нашите консултанти предлагат на клиента в магазина да му бъде издадена кредитна карта. С част от кредитния лимит той може да финансира покупката и да я изплаща на равни вноски както е при стандартния кредит за покупка на стоки. Предимството в случая е, че обикновено кредитният лимит е по-висок от стойността на стоката и така клиентът разполага с пари за финансиране на други покупки. Затова и много хора се възползват от тази опция.

Вторият начин за получаване на кредитна карта от БНП Париба Лични Финанси е след директна заявка от страна на клиента. Това може да стане във всеки от нашите 45 търговски офиса или бързо и удобно през интернет страницата ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай