OMV: ЕС да отстъпи за "Южен поток"

OMV: ЕС да отстъпи за "Южен поток" | StandartNews.com

Виена. Проектът за газопровода "Южен поток" може да стане изключение спрямо изискванията на ЕС в Третия енергиен пакет за тръбопроводния транспорт. Това посочи пред бизнес изданието "Виртшафтсблат" ръководителят на австрийската компания OMV Герхард Ройс, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Ясно е, че всичко трябва да бъде осъществено в съответствие с европейското право, посочи Ройс, но в някои сфери могат да бъдат направени и изключения, допълни той. Според Ройс ЕС трябва да обсъди с "Газпром" възможностите за предоставяне на специален режим и добави, че преговорите по проекта трябва да бъдат ускорени, а не замразени.

Строителството на газопровода "Южен поток" ще бъде обсъдено при днешното посещение на руския президент Владимир Путин в Австрия. На него се планира да бъде подписано споразумение между акционерите на съвместната проектна компания South Stream Austria - руската "Газпром" и австрийската OMV. През 2010 г. OMV подписа с "Газпром" базово споразумение за сътрудничество. Твърди се, че OMV води преговори за сключване на договор за доставка на газ по "Южен поток" в размер 6 млрд. куб. метра газ годишно.

Австрия е заинтересована от изпълнението на проекта "Южен поток", заяви и австрийският министър по европейските и международните въпроси Себастиан Курц при пристигането си за срещата на външните министри на ЕС в Люксембург, цитиран също от агенция ИТАР-ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай