Офшорки ще могат да държат 10% от банка

Офшорки ще могат да държат 10% от банка | StandartNews.com

Офшорки ще може да държат до 10% от капитала на банки и застрахователи. Това предвиждат подготвени от Министерството на финансите промени в закона за отношенията с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. Сега законът забранява на компании, в които има офшорно участие, да извършват редица дейности в страната без значение дали офшорката държи една акция или 50% от капитала. С промените ще се въведе праг от 10% в капитала на български фирми, като за дялове под него забраните няма да се прилагат. Така ще се избегне ситуация, при която поради притежаването на една акция в банка, застраховател или пенсионно дружество от офшорка да се отнеме лицензът на финансовата институция заради необявяване на действителен собственик, гласят мотивите на МФ. Целта е законът да не обхваща минимални участия, с които офшорката и нейните собственици не могат да контролират българското дружество.

Разширява се и кръгът на изключенията, при които компании с офшорно участие ще могат да осъществяват посочените в закона дейности в България. Това се прави, за да спазим правилата в ЕС. Като в тези случаи реалните собственици на дружествата ще се вписват в нов регистър към Агенцията по вписванията. Предлага се изключение да има за фирми, регистрирани в Лихтенщайн и Гибралтар. Това се прави, тъй като Лихтенщайн е страна по Споразумението за европейското икономическо пространство. А Гибралтар членува в ЕС от 1973 г. като част от членството на Обединеното кралство. Изключение за участие в обществени поръчки ще се въведе и за фирми от държави, страни по Споразумението за държавните поръчки на ЕС - Лихтенщайн, Андора, Монако, Сан Марино и др. Целта е да бъдат спазени мерките на ЕС за сътрудничество с тези страни. Изключение ще се въведе и за дружества, регистрирани в отвъдморски страни и територии (Британските Вирджински острови, Ангуила, Каймановите острови, Монсерат и др.), но само за дейностите, за които е приложимо Решението на ЕС от 25 ноември 2013 г. за асоциирането им към ЕС. Изключение ще има и за компании от държави, с които България има търговско или икономическо споразумение.

Предлагат се и промени, свързани с изискването действителните собственици на офшорките да се вписват в Търговския регистър. От МФ предлагат да се направи нов Регистър на действителните собственици на дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим към Агенцията по вписванията. Капиталовата структура на фирмата се отнася до вътрешните отношения между съдружниците или акционерите, затова информация за реалните собственици на дружества, регистрирани в офшорни зони, не следва да бъде вписвана в Търговския регистър, гласят мотивите на МФ. С проекта се предвижда данни от новия регистър да се предоставят само на фирми, в които участват компании, регистрирани в офшорни зони, НАП, ДАНС, и регулаторни органи като БНБ и КФН. В регистъра няма да се вписват данни за собствениците на борсови компании, тъй като информация за притежателите на над 5% от акциите им се дават на КФН и тази информация е публична.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай