Очакват рекорден скок на ипотечните кредити

Очакват рекорден скок на ипотечните кредити | StandartNews.com

Рекорден ръст от 30% на ипотечните заеми през юни спрямо предходния месец показват оценките преди излизането на официалните данни на БНБ, каза кредитният анализатор Тихомир Тошев. По думите му през юли и август също се очаква ръст, но по-малък заради летните отпуски. Най-вероятно до края на годината ще видим и още по-осезаеми ръстове в кредитирането като най-високи ще са в ипотечните заеми, следвани от фирмените и потребителските кредити, каза Тошев. Подобни са очакванията и на експертите на една от големите банки у нас, които коментират, че изгодните оферти по ипотечните кредити водят до нарастване на търсенето им.

Тихомир Тошев обясни, че в последните месеци много банки са подобрили условията си по ипотечните кредити и в момента предложенията са в рамките между 5,5% и 6%, а за клиенти с висок доход и ниска кредитна задлъжнялост се дават промоционални оферти с лихва и под 5,5%.

При потребителските кредити лихвите са между 7% и 11%. При фирмените заеми лихвите също сериозно падат и са от 4-4,5% до 5%. Бизнесът вече е по-спокоен да търси кредити, защото срещу добра цена на финансовия ресурс може да си позволи подобрения и съответно увеличение на приходите си. Според Тошев ръстът при фирменото кредитиране тепърва предстои.
Не се забелязва влияние на гръцката криза върху поведението на вложителите и на кредитополучателите у нас, каза Тихомир Тошев. Тези, които са планирали да вземат заем за имот или за друга належаща нужда, го правят. При вложителите също няма промяна в поведението - депозитите продължават да растат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай