Очакват цената на петрола да скочи до 100 долара

Прогнозата е на най-големите търговци на суровини в света

Очакват цената на петрола да скочи до 100 долара | StandartNews.com

Най-големите търговци на суровини в света не изключват, че до края на тази година петролът ще скочи до 100 долара за барел, съобщава Financial Times .

Цената на черното злато ще расте поради забавяне на инвестициите за нови доставки на фона на пиково търсене след пандемията, прогнозират участниците на пазара, включително топ мениджъри на Vitol, Glencore и Trafigura, както и експерти от банката Goldman Sachs. Главният изпълнителен директор на Vitol Ръсел Харди нарече цената от 100 долара „вероятна“. Той обаче отбеляза, че има резерв от около 5 милиона барела, тъй като страните от ОПЕК + все още ограничават доставките.

„Ако намалите предлагането, без да отговаряте едновременно на търсенето, можете да получите ценови скок“, каза Алекс Сана, главен търговец на петрол в Glencore.

По-рано руският вицепремиер Александър Новак посочи условие, при което цените на петрола ще се повишат до 200 долара за барел. Той смята, че това е възможно, ако бъде прекратено финансирането на нови петролни проекти. По-рано руският енергиен министър Николай Шулгинов говори за петрола по 100 долара . Той смята, че повишаването на цените до такова ниво е малко вероятно през следващите три години, припомни Лента.ру.

Цените на петрола не са се повишили над 100 долара за барел от 2014 г. насам. В момента барелът се търгува на цена от 70 долара за барел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай