Очакват спад с $1 трлн. на разходите за петрол

Коронавирусът предизвика безпрецедентен спад в енергийните инвестиции в световен мащаб

Очакват спад с $1 трлн. на разходите за петрол | StandartNews.com

Потребителските разходи за петрол в резултат на карантинните мерки по света ще спаднат през 2020 г. с 1 трилион долара, до 2,5 трилиона долара, пише Международната агенция по енергетика (МАЕ) в доклада си за енергийни инвестиции.

Коронавирусът предизвика безпрецедентен спад в енергийните инвестиции в световен мащаб през първата половина на 2020 г., съобщи агенцията. Още преди избухването на нова инфекция, експертите на МЕА очакваха, че инвестициите в енергийния сектор през 2020 г. ще нараснат с 2%, което може да бъде най-забележимото увеличение на инвестициите след кризата през 2014 г. Това обаче не се случи поради пандемията на коронавирус. Вместо това инвестициите паднаха безпрецедентно, с 20% или 400 млрд. долара в сравнение с 2019 г.

"По наши оценки потребителските разходи за петрол ще паднат с повече от 1 трилион долара през 2020 г., докато приходите в електроенергийния сектор ще намалеят само със 180 млрд. долара, което до голяма степен ще бъде причинено от увеличение на неплащанията", казаха от МЕА.

Преките инвестиции в петролния и газовия сектор ще паднат с 32% или почти 250 млрд. долара, инвестициите в въгледобивната промишленост - с 15% или почти 20 млрд. долара. Като цяло глобалният енергиен сектор ще пропусне 20% от инвестициите от миналата година, те ще спаднат до 1,5 трилиона долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай