Очаквано - свободата наду цените в кръчмите

Нашите ресторантьори само това и чакат

Очаквано - свободата наду цените в кръчмите | StandartNews.com

Случи се най-логичното и очаквано нещо на българска земя.В началото на лятото заведенията масово надуват цените, за да избият пропуснатите приходи по време на карантината, показа проверка на „Монитор“.

Сред най-масово търсените храни и напитки по традиция през летния сезон си остават ледената бира, картофите и рибата. Нискоалкохолната напитка стартира от 1.50 лв. и достига до 2.50 лв. в зависимост от марката и заведението, където се предлага.

„Ако реши едно четиричленно семейство да седне на по една бира и сокче, оставяш поне 30 лв. с екстрите. Цацата вече ти е 3 лв., а филето от хек 6 лв.

Една малка порция картофи със сирене пък започва от 3 лв. и върви нагоре. И тук подчертавам, че става въпрос за цени на квартал каравани, не на култови заведения“, коментират в бранша.в Кюстендил.

На морктата алея във Варна струва около 25 лева на двойка да отиде на плаж и да хапне нещо в обедните часове.

 Толкова излиза да ползва безплатни или евтини 2 шезлонга и 1 чадър, а по обяд да хапне една цаца с една порция картофки, както да изпие бира и едно безалкохолно. Въпреки това цените според варненци са доста високи за такъв слаб сезон.

След като порция пържени картофи 300 грама е 5 лв., значи килото излиза 15 лева, при положение че покупната им цена сурови е под 1 лев. Това е над 1500% надценка, коментират жители на морската ни столица.

Сравненията са обикновено с цените в Гърция, където завърнали се наскоро оттам коментират, че порция пържeн бaрбун oкoлo 350 грама, две нaливни бири, пoрция миди, два вида сaлaти и две пoрции тиквички пo гръцки излиза с бaкшиша 25 eврo

В крайморските заведения в Бургас малката наливна бира върви по 2,20 лв., а голямата халба е 3 лв. Чаша кафе еспресо струва 2,50 лв., малка бутилка минерална вода - 1,80 лв., а газирано безалкохолно е 2,30 лв.

Между 2,50 и 4 лева вървят пържените картофи без сирене в заведенията в Хасково. Със сирене порцията е с 60-80 ст. по-висока.

Шопската салата е 3-3,50 лева по кварталните кръчми, но достига до 5,50 в някои от най-скъпите ресторанти и пицарии в центъра. Средната й цена е 4,00 - 4,40 лева. Цаца се предлага предимно по бистрата в парковете на цени 3,50-4.00 лева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай