Четвъртък,

ОБЗОР: Гинка с участие в 25 фамилни фирми

От: Администратор -
A
A
A

Фамилията Гинка и Славчо Върбакови имат участие в 25 фирми. Това стана ясно от изказването на Жельо Бойчев, председател на временната парламентарна комисия за сделката. След заседанието той заяви, че ще иска да се удължава работата на комисията, защото имало много натрупаните въпроси.

Българска банка е издала писмо за подкрепа за 80 млн. евро на "Инерком", която е в процес на придобиване на ЧЕЗ, каза още Бойчев и обяви, че ще иска информация за финансирането на сделката и от Банков надзор от БНБ.
Депутатът каза още, че са поискани данни от прокуратурата какви досъдебни производства са водени срещу лицето Никола Молчен, който се свързва със сделката. А от Министерството на икономиката се чака справка за изплатения дивидент на държавата до 2012 г., когато тя имаше 33% от акциите на ЧЕЗ България.

Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол вече е предостила на депутатите справка за начина на провеждане на конкурса за избор на инвестиционен посредник по сделката през 2003г. Информацията обаче е много обемна и запознаването с нея ще отнеме време, каза Бойчев. Според него работата на институциите, които наблюдават тази сделка, буди смущение. Следващото заседание на комисията ще бъде на 17 април.

Тагове:

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички