Обявиха двама от кандидатите за шеф на БНБ

Илиян Михов имал ангажимент да завърши мандата си като ректор през 2023 г.

Обявиха двама от кандидатите за шеф на БНБ | StandartNews.com

Проф. Илиян Михов и икономитсът Любомир Каримански „Има такъв народ“ са двама от кандидатите да оглавят Българската народна банка, съобщи БНР.

Михов обаче има ангажимент да завърши мандата си като ректор на Европейския институт по управление на бизнеса INSEAD, съобщиха висшето учебно заведение в Сингапур . Мандатът му завършва през август догодина.

Премиерът Кирил Петков нито потвърди, нито отрече варианта ректорът на престижното учебно заведение в Сингапур да бъде кандидатът на „Продължаваме промяната“.

"Искам да кажа, че ако човек като Илиян Михов е на такава позиция, всички българи би трябвало много да се гордеем, но не знам дали това е възможно. Това е отговорът", заяви Петков пред бТВ, като подчерта, че ще бъдат обсъдени всички предложени имена от коалиционните партньори.

„Бихме искали да потвърдим, че ректорът Михов има ангажимент да завърши мандата си, който изтича на 31 август 2023“, пък обявиха от висшето учебно заведение пред БНР.

Друго спрягано име е на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански. Той заяви пред Нова ТВ, че най-вероятно той ще бъде номинацията на „Има такъв народ“:

"И вътре в партията смятам, че няма да има друг кандидат, ако съм аз", посочи Каримански.

Мандатът на настоящия гуверньор Димитър Радев изтече през юли миналата година. Всички парламентарни групи имат право да правят номинации в срок от 20 дни.

С изтекли мандати са подуправителите Калин Христов и Нина Стоянова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай