Обмислят връщане на авансовия данък за 4-тото тримесечие

Обмислят връщане на авансовия данък за 4-тото тримесечие | StandartNews.com

София. Година след премахването на авансовия данък за доходите на физическите лица последното тримесечие и въвеждането на правилото той да се довнася от самите служители, е възможно това да отпадне. Това съобщи зам.-министърът на финансите Людмила Петкова, цитирана от Дарик радио.

Петкова съобщи, че в момента се обмисля премахването на този ангажимент на данъкоплатците и да се върне старият режим, при който платецът на дохода удържа авансово данъка. Реформата се прави в контекста на опростяването на данъчните декларации.

"В момента анализираме всички данъчни декларации, включително и вноските, тъй като една от мерките, която в момента сме се заели да анализираме, е значително опростяване на данъчните декларациите. Но декларацията е следствие на целия режим на деклариране и внасяне, така че в момента работим по тази марка и ще обявим резултатите до месец - месец и нещо", каза Петкова.

Довнасянето беше въведено за пръв път през тази година като през последните три месеца на миналата той не се удържаше автоматично от платеца на дохода.

Става дума за доходите от авторски и изпълнителски хонорари, наем за отдадени имоти и други извън работната заплата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай