ОББ отличи с приз „Зелен преход“ три иновативни компании

Награждаването се проведе в рамките на 12-ото издание на един от най-дългогодишните конкурси за зелени политики и постижения в опазването на околната среда

ОББ отличи с приз „Зелен преход“ три иновативни компании | StandartNews.com
  • ОББ отличи с приз „Зелен преход“ три иновативни компании, реално трансформирали бизнесите си в името на едно по-устойчиво бъдеще

Обединена българска банка (ОББ), част от белгийската финансова група KBC, награди три от своите бизнес клиенти със специален приз „Зелен преход“ в три категории - зелена трансформация, зелени иновации и зелени сгради. Награждаването се проведе в рамките на 12-ото издание на един от най-дългогодишните конкурси за зелени политики и постижения в опазването на околната среда „Най-зелените компании в България“. Учреденият тази година приз на ОББ е признание към нейните клиенти за напредъка им в прехода към по-устойчив бизнес.

„Ингилизгруп“ бяха наградени в категория „Зелена трансформация“за въведените от компанията технологии за екологично производствено без отпадъци. В резултат на сътрудничество с ОББ дружеството закупува производствено оборудване за табани, калъпи и ходила, част от производствения процес за изработване на обувки. Новата технология допринася за екологично производство и рециклиране на отпадъци и амортизирани калъпи. В резултат се рециклират над 400 000 пластмасови бутилки на годишна база. На всеки 1000 чифта произведени обувки, дружеството спестява годишно 486 тона CO2 емисии, 30 000 литра вода и 1 тона дърво.

„Ел Драйв“ е носител на приза „Зелена иновация“за изграждането на зарядна инфраструктура в София и южна България. ОББ е банка-партньор по европейска програма за градско развитие и заедно с Фонд флаг и Българска консултантска организация, финансира изграждането на зарядна инфраструктура за електрически автомобили в градска среда. Предвижда се по проекта компанията да инсталира 292 бр. зарядни станции на територията на гр. София, а на територията на Южна България още 308 бр.

„БГ РЕЙ“ получиха Зеления приз на ОББ в категория „Зелени сгради“. БГ РЕЙ е проектно дружество, собственик на жилищен и офис комплекс GORA в квартал „Кръстова вада“. Комплексът е завършен през 2021 г., а ОББ финансира изграждането му. Бизнес сградата е сертифицирана с Платинен сертификат LEED (Лидерство в енергийния и екологичен дизайн) съгласно изискванията за устойчиво строителство. Той е атестация за отличната енергийна и водна ефективност, за качеството на микроклимата във вътрешната среда (въздух, светлина, шум), ефективни и екологични транспортни връзки и за цялостната устойчивост на проекта.

„За ОББ е изключително важно, че има възможността да отличи и разкаже за устойчивите политики на своите клиенти и партньори. Това са компании, които ни впечатлиха с решителността и успешните действия, реализирани в посока зелена трансформация на бизнесите си. Говорим за внедряване на работещи решения и модернизиране на производството и услуги. Говорим за категорично взети решения и разписани политики, които щадят околната среда“ заяви Теодор Маринов, изпълнителен директор в ОББ, член на кънтри екипа на KBC Груп в България и лидер на програмата за Устойчиво финансиране на КВС Груп в България.

В конкурса „Най-зелените компании в България 2022“ традиционно се конкурират компании, които имат зелени идеи, кампании, събития, инициативи или инвестиции и инициират действия и каузи за по-чиста, по-здравословна и по-устойчива среда.

Тази година надпреварата се проведе в над 30 категории, а експертно жури определи всички победители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай