Четвъртък,

ОББ отличи с приз „Зелен преход“ три иновативни компании

От: Стандарт -
708
ОББ отличи с приз „Зелен преход“ три иновативни компании
A
A
A
  • ОББ отличи с приз „Зелен преход“ три иновативни компании, реално трансформирали бизнесите си в името на едно по-устойчиво бъдеще

Обединена българска банка (ОББ), част от белгийската финансова група KBC, награди три от своите бизнес клиенти със специален приз „Зелен преход“ в три категории - зелена трансформация, зелени иновации и зелени сгради. Награждаването се проведе в рамките на 12-ото издание на един от най-дългогодишните конкурси за зелени политики и постижения в опазването на околната среда „Най-зелените компании в България“. Учреденият тази година приз на ОББ е признание към нейните клиенти за напредъка им в прехода към по-устойчив бизнес.

„Ингилизгруп“ бяха наградени в категория „Зелена трансформация“за въведените от компанията технологии за екологично производствено без отпадъци. В резултат на сътрудничество с ОББ дружеството закупува производствено оборудване за табани, калъпи и ходила, част от производствения процес за изработване на обувки. Новата технология допринася за екологично производство и рециклиране на отпадъци и амортизирани калъпи. В резултат се рециклират над 400 000 пластмасови бутилки на годишна база. На всеки 1000 чифта произведени обувки, дружеството спестява годишно 486 тона CO2 емисии, 30 000 литра вода и 1 тона дърво.

„Ел Драйв“ е носител на приза „Зелена иновация“за изграждането на зарядна инфраструктура в София и южна България. ОББ е банка-партньор по европейска програма за градско развитие и заедно с Фонд флаг и Българска консултантска организация, финансира изграждането на зарядна инфраструктура за електрически автомобили в градска среда. Предвижда се по проекта компанията да инсталира 292 бр. зарядни станции на територията на гр. София, а на територията на Южна България още 308 бр.

„БГ РЕЙ“ получиха Зеления приз на ОББ в категория „Зелени сгради“. БГ РЕЙ е проектно дружество, собственик на жилищен и офис комплекс GORA в квартал „Кръстова вада“. Комплексът е завършен през 2021 г., а ОББ финансира изграждането му. Бизнес сградата е сертифицирана с Платинен сертификат LEED (Лидерство в енергийния и екологичен дизайн) съгласно изискванията за устойчиво строителство. Той е атестация за отличната енергийна и водна ефективност, за качеството на микроклимата във вътрешната среда (въздух, светлина, шум), ефективни и екологични транспортни връзки и за цялостната устойчивост на проекта.

„За ОББ е изключително важно, че има възможността да отличи и разкаже за устойчивите политики на своите клиенти и партньори. Това са компании, които ни впечатлиха с решителността и успешните действия, реализирани в посока зелена трансформация на бизнесите си. Говорим за внедряване на работещи решения и модернизиране на производството и услуги. Говорим за категорично взети решения и разписани политики, които щадят околната среда“ заяви Теодор Маринов, изпълнителен директор в ОББ, член на кънтри екипа на KBC Груп в България и лидер на програмата за Устойчиво финансиране на КВС Груп в България.

В конкурса „Най-зелените компании в България 2022“ традиционно се конкурират компании, които имат зелени идеи, кампании, събития, инициативи или инвестиции и инициират действия и каузи за по-чиста, по-здравословна и по-устойчива среда.

Тази година надпреварата се проведе в над 30 категории, а експертно жури определи всички победители.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички