Няма полети и реклама, но руските туристи у нас се множат

Никой от руските туроператори не е заявил намерение за затваря България като туристическо направление, каза министърът на туризма в оставка Христо Проданов

Няма полети и реклама, но руските туристи у нас се множат | StandartNews.com

Въпреки войната и ограниченията, има огромен ръст на руските туристи у нас, съобщи министърът по туризма в оставка Христо Проданов.

„Общо за януари-май 2022 г. са отчетени 33 584 посещения на руски туристи с нощувка в място за настаняване, собствен имот и др. Увеличението на броя на руските туристи, посетили България, за първите пет месеца на тази година в сравнение със същия период на 2021 г. е 3,9 пъти“, съобщи министърът, цитиран от БГНЕС.

От Министерството на туризма заявяват, че временно са прекратени всички планирани информационни дейности и рекламната кампанията на България като туристическо направление на руския пазар. Българският аташе по туризма не участва в никакви официални туристически събития на територията на Русия.

В същото време Консулската служба към нашето посолство в Москва продължава да издава туристически визи на руски граждани в нормален режим без ограничения.

„Въпреки липсата на преки полети между Русия и България, руските граждани, включително туристите, пътуват до българските морски курорти с прекачване, основно през Истанбул и Ереван.

Никой от руските туроператори не е заявил намерение за затваря България като туристическо направление, всички са в готовност да продължат работата и да се адаптират към новите условия“, заявява министърът в оставка Христо Проданов.

В новите условия се правят опити за засилването на България на туристическите пазари в някои източноевропейски и централноазиатски страни, сред които Армения, Азербайджан, Казахстан, Узбекистан, Молдова и Беларус, заявяват от Министерството на туризма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай