НСИ: Работещите намаляват, както и заплатите

НСИ: Работещите намаляват, както и заплатите | StandartNews.com

София. Наетите по трудов договор към края на септември, както и средните заплати на работещите намаляват спрямо предишното тримесечие, сочат данните на Националния статистически институт. 

По предварителни данни на НСИ наетите лица по трудов договор към края на септември 2014 г. намаляват с 490 700, или с 2.2% спрямо края на месец юни. Спрямо края на второто тримесечие на миналата година най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности. В хотелиерство и ресторантьорство са намалели с 19.5%, а в култура, спорт и развлечения - с 13.6%.

Увеличение на наетите лица по трудов договор е регистрирано в дейност "Образование" с 2.2%. В икономическия сектор най-голям брой наети по трудов договор са в промишлената дейност и търговията с автомобили и мотоциклети - съответно с 21.9 и 17.1%.

Средната брутна месечна работна заплата за юли 2014 г. е 815 лв., за август - 793 лв., и за септември - 820 лева, сочи още официалната статистика. През третото тримесечие на 2014 г. средната месечна работна заплата e 809 лв. и намалява спрямо второто тримесечие на тази година с 1%.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление на средната месечна работна заплата, са финанси и застраховане със 7.5%, както и производството на електрическа и топлинна енергия с 4.3%.

Икономическите дейности с най-високо средно месечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудов договор през третото тримесечие на 2014 г. са в сферата на информационните технологии - 1753 лв., производството на електрическа и топлинна енергия - 1528 лв., и застрахователната дейност - 1466 лв.

Най-ниско платени са били наетите лица в хотелиерството и ресторантьорството със средна месечна заплата от 555 лв. и в административната дейност със средна заплата от 556 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай