Нови правила за продажба на месо

Нови правила за продажба на месо | StandartNews.com

Агенцията по храните промени извънредните изисквания за транспорт, преработка и продажба на животни, месо, мляко и произведените от тях продукти заради болестта Заразен нодуларен дерматит. Променят се и правилата за даване на обезщетения за заразени животни. Всички едри преживни животни, регистрирани в Националната ветеринарномедицинска служба, са ваксинирани, обявиха от Министерството на земеделието. Всички животни, които не са регистрирани и ваксинирани до днес, 15 юли, се считат за укрити от собствениците им и при констатиране на огнище на Заразен нодуларен дерматит ще подлежат на унищожаване без обезщетяване, допълниха от МЗХ.

Забранява се придвижването и транспортирането на едри преживни животни (ЕПЖ), които не са ваксинирани срещу Заразен нодуларен дерматит (ЗНД). Изключение се прави за неваксинирани животни под 6-месечна възраст, родени след 5 юли от ваксинирани майки, при условие, че са изминали поне 28 дни след ваксинацията за ЗНД. Въвеждането на нови животни във ферма се допуска, ако наличните в обекта са ваксинирани преди поне 28 дни.

Клането на ЕПЖ с произход България може да се извършва в месодобивни предприятия в цялата страна, а върху месото на закланите животни се поставя здравна маркировка с форма "диамант". Върху опаковките на месните заготовки и месните продукти (с изключение на консерви), в които има вложено месо от ЕПЖ с произход България също се поставя маркировка с форма "диамант". Добитото месо и продукти от тях може да се продават само в страната.

На стерилизираните месни консерви от български ЕПЖ се поставя маркировка с овална форма. Върху месните заготовки и месните продукти, произведени от месо от внесени ЕПЖ се поставя маркировка с овална форма, ако са произведени, съхранявани и с тях е боравено без да влизат в контакт с месо от ЕПЖ и месни заготовки, в които има месо от български ЕПЖ. Те могат да се продават в страната, а при износ трябва да се придружават от сертификат по системата "TRACES".

Мляко, добито от ЕПЖ на територията на страната, може да се използва за човешка консумация и за производство на млечни продукти, само след пастьоризация. То, както и млечните продукти, могат да се продават в страната, а при износ трябва да се придружават от сертификат по системата "TRACES".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай